събота, 10 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПлуването облекчава артрозата

Плуването облекчава артрозата

Зимата е трудно време за ставите. Студът схваща кръста и врата, върти коленете, активира ишиаса. През топлото лято сякаш забравяме за артритните проблеми. От друга страна, това е времето за профилактика на здравето на ставите и на артрита. Болестта е възпалителна, което е кодирано в наставката – ит.

Пет елемента определят възпалението на ставата: зачервяване, температура, болка, подуване, нарушена функция. Това определение е дадено от Целзус преди около 2000 години и е актуално до днес. Артритът може да засегне една или повече стави Общото между различните артритни заболявания е тенденцията да протичат с болка, схващане, подуване, зачервяване и увреждане на функцията на ставите.

Артритът засяга много хора, да не кажа всички на определен етап от живота за различно дълго време. Кой не си е навяхвал крака например или кой не се е схващал от залежаване при болест или от заседяване при четене за тежък изпит, дълго пътуване? Заслужават внимание навяхванията, разтяганията на сухожилия, с които някои умели лечители се справят (но внимавайте да не попаднете на самозванци), а конвенционалната медицина препоръчва стегната превръзка, обездвижване и лед Има и лекари, владеещи мануална терапия, но за жалост са малко. В англоезичната литература артритът от „износване“ се нарича „остеоартрит“. Това акцентира върху възпалителните изменения в ставата.

У нас за същото състояние се използва определението „артроза“, което акцентира върху промените при износване на структурите на ставата. Това заболяване е най-честият вид артрит при възрастните (основно представители – коксартрозата, засягаща тазобедрената става, и гонартрозата, която уврежда колянната става). Други по-редки форми на артрит са тези, съпровождащи заболяването псориазис, артритът при болестта на Бехтерев, при системния лупус еритематодес, артритът, съпровождащ язвения колит и болестта на Крон, артритът при лаймска болест, артрит при хепатит В и С и т.н.

Доста често специалистите препоръчват покой, щадене дори на млади хора, но прекаленото пазене на ставите е по-лошо от умереното движение. И лятото дава чудесна възможност за разходки, джогинг, туризъм. А като лимитиращ фактор за постигната доза може да послужи евентуално появяваща се болка. При износване на хрущялите както е при гонартроза, коксартроза е излишно да се проявява героизъм и се прекалява с тренировките. Що се отнася до плуването – никакви ограничения няма. През лятото са отворени много къпални и трябва да намерим време за плуване и слънчеви бани. Чрез слънцето тялото ни произвежда витамин D, който е важен за укрепване на костите.

Д-р Атанас Михайлов, в. „Монитор“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -