вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВъзможно ли е зъбните импланти да бъдат отхвърлени?

Възможно ли е зъбните импланти да бъдат отхвърлени?

Зъбните импланти са относително нова технология в денталната медицина, която осигурява съвършено различен подход от класическия за възстановяване на частично или напълно загубено съзъбие. Със зъбен имплант може да се реши проблемът при загуба на единичен зъб при млади хора, както и да се възстанови цялостно съзъбието при възрастни.

С имплантите могат да се запазят зъбите от двете страни на дефект със загуба на един или повече зъби, които при класическите мостови конструкции се изпиляват, за да ги носят, независимо, че може да са напълно здрави. Имплантите създават независим комфорт за всеки, който е загубил всичките си зъби. Зъбните импланти са изключително бързо усъвършенстваща се технология, която има много приложения и може да бъде магическо решение при тежки ситуации.

Всеки ден се създават по-нови и по-качествени изпланти с различни форми, големини и структура, осигуряващи качествено лечение. Специалността имплантология се развива непрекъснатои създава прецизни критерии за успех, познания за реакциите на организма и блестящи специалисти.

Вече не се говори за противопоказания, а за риск

В началото, когато специалността прохождаше, се срещаха и чести усложнения. Сега причините за тях до голяма степен са известни и проблемните ситуации се случват все по-рядко. Понякога обаче има случаи с усложнения и загуба на импланти – причините за това са различни. Самите импланти са титаниеви, каквито са всички заместители на стави например. Това означава, че не материалът е причина за отхвърлянето от организма. Проблемът с имплантите е сходен с този, който възниква за самите зъби. Това е устната среда, в която съществуват конструкциите, изградени върху имплант. Тя съдържа огромно разнообразие от микроорганизми, способни да изграждат биофилми по различни повърхности. Там те живеят необезпокоявани от защитата на организма и произвеждат продукти, които увреждат структурите, върху които се разполагат.

Качествена кост на челюстта – важно условие за успех

За да има успех една процедура с поставяне на изпланти, първо трябва да има подходящи условия – да има достатъчно количество кост, за да се постави самият имплант, без да застраши съществуването й. Костта трябва да е достатъчна, за да осигури здравината и стабилността на импланта, който поема огромно натоварване при дъвкателния процес. За сигурността на импланта трябва да има достатъчно дебела кост на съответната челюст, но и достатъчно място около самия имплант и съседните зъби, ако има такива. Сега има изобилие от размери на импланти, които могат да се подберат за съответното място. Друго задължително условие е да има здрава гингива (венец), здраво прикрепена към костта. Това означава, че трябва да се определи точното място, както и че ако има възпаление, то първо трябва да се лекува и отстрани.

В началото на имплантологията съществуваше списък от противопоказания за поставяне на импланти, който даваше сигурност за успеха и дълготрайността на конструкцията. Сега, когато вече се знае, че причините за отхвърлянето на имплантите не са по-различни от тези за загуба на зъбите, не се говори за противопоказания, а за рискове, които могат да доведат до загуба на имплант.

Тези рискове не са по-различни от риска за развитие на пародонтит (пародонтоза). При имплантите се развива периимплантит. На първо място и тук рискът идва от некачествена устна хигиена. Други важни рискови фактори са пушенето, алкохолът и диабетът.

В същото време практиката и редица изследвания показват, че при прецизно поддържане на чистотата на имплантите, при непрекъснати прегледи при лекуващия (на всеки 6 месеца, а понякога и много по-често), който провежда професионална хигиена и поддържа имплантите, те могат да имат много добре прогноза и дълъг живот.

Изберете стоматолог с опит и квалификация

За трайността на имплантите най-важна е професионалната преценка за наличие на достатъчно кост, осигуряваща функцията на импланта. След това осигуряването на здрава гингива с предварително лечение и подготовка. Успоредно с поставянето на имплантите всеки пациент трябва да бъде информиран за поддържане на перфектна устна хигиена и обучен в специфичното почистване на самите импланти и конструкциите, изградени над тях. Трябва да осъзнаят, че тези конструкции изискват непрекъснати грижи, както между другото изискват и собствените зъби. Когато се решите на такова лечение, поинтересувайте се от опита и квалификацията на стоматолога, което е гаранция за успеха.

Проф. Милена Пенева, ръководител на Катедра по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина в София, национален консултант по детска дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -