четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноОбясниха защо студените крака причиняват хрема

Обясниха защо студените крака причиняват хрема

Всички знаем от опит, че измръзването на краката е свързано с риск от настинка, най-често хрема. Сега д-р Рон Екълс на Центъра за настинки в Университета на Кардиф огласи причините, защо това се случва. Той е посветил цели 25 години, за да проучва как така студените крака увеличават риска от настинка.

Дори без да сме болни, в нашия организъм съществуват много бактерии, които биха могли да причинят настинка, макар че не причиняват никакви неприятни симптоми. Когато обаче температурата на краката падне, се появява хрема, а това вече е риск да се разболеем наистина, пише The Daily Mail.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво да ядем при настинка 
Не носете вълнени шапки и пийте кафе без кофеин срещу студа 
Похвати от йога за справяне със запушения нос 

Когато краката изстинат, кръвоносните съдове в носа се присвиват и притокът на кръв намалява. Така тялото предотвратява бързата загуба на топлина. В кръвта обаче се съдържат имунни клетки, които се противопоставят на инфекциите. Д-р Рон Екълс прави изводи, че когато краката са студени, носната лигавица и гърлото са по-малко защитени срещу болестотворни причинители. Причината е, че космите на носа в тази ситуация не са ефективни както обикновено, което улеснява проникването на патогени в тялото.

Неговите препоръки са прости: пазете краката сухи и топли, като не забравяте и носа, защото там се създава идеалната температура за размножаване на патогени. Ако стъпалата са ледени, първичният имунен отговор не е достатъчно ефективен. Най-опасното температура за носа е 33 градуса по Целзий. Не само преохлаждането на носа и краката е предпоставка за болест. Не бива да позволявате и на гърба да мръзне. Затова пък понижаването на температурата в устната кухина (когато ядем сладолед например) не носи непременно риск от инфекции.

Източник: The Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -