събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПрееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност

Прееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност

Прееклампсията по време на бременност може да означава, че жената има повишен риск за развитие на бъбречна недостатъчност по-късно през живота си. Това разкрива проучване на Американското дружество по нефрология, пише „Медикъл нюз“. Става дума за опасно състояние при бъдещата майка, при което тя рязко вдига кръвно.

Последните данни от изследванията на базата на регистрите показват, че прееклампсията, за която е характерно високото кръвно налягане, понякога със задържане на течности и отделяне на протеини в урината, е рисков фактор за развитие на бъбречна недостатъчност в по-късни години.

Степента на тази връзка, както и влиянието на други индивидуални заболявания все още не е напълно доказана, макар че досегашните резултати говорят, че тя съществува. Трябва да се отбележи, че не всяко вдигане на кръвно през бременността е прееклампсия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Стрес и инфекции в основата на автоимунните заболявания при бременните
Стресът на майката се предава през плацентата на бебето
Жена с две матки шашна лекарите в „Майчин дом“

За изясняването на тази връзка научен екип от клиниката Майо изследвали 8362 жителки на Олмстед Каунти, родили между 1976 и 1982 година. Данните за случаите на бъбречна недостатъчност били взети от официалния американски регистър за бъбречните заболявания. Всеки случай е бил съотнесен към две пациентки от контролна група.

Идентифицирани и анализирани били общо 20 случая на бъбречна недостатъчност. Средната възраст на диагнозираните с бъбречна недостатъчност била 52,6 години. Резултатите показват, че 8 от 20 (40%) жени срещу 5 от 40 пациентки от контролната група (12,5%) са имали прееклампсия или еклампсия. Диабетът и високото кръвно налягане присъствали по-често при жените с бъбречна недостатъчност отколкото при пациентките от контролната група респективно 50% срещу 15% и 80% срещу 45%.

Прееклампсията се свързва с по-високи проценти на последната фаза на бъбречно заболяване. Според учените, връзката й с диабета и високото кръвно налягане е незначителна. Необходими са по-широко мащабни изследвания за потвърждаване на връзката между прееклампсията и крайната фаза на бъбречното заболяване.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -