Стресът на майката се предава през плацентата на бебето

PRINT
бебета

Плацентата на бременните жени има уникални свойства. Тя поглъща хранителни вещества и кислород и ги предава на бебето, но има и други любопитни свойства. В университета на Пенсилвания установиха, че плацентата възприема и стреса, който майката изпитва, пише в. „Бризбейн Таймс „.

В резултат се променя концентрацията на протеин, който засяга развитието на мозъка на плода. Според експертите това е ключов момент за появата на разстройства на нервната система, включително и за шизофрения и аутизъм. Впрочем стресът в първия триместър на бременността се свързва пряко с риска от шизофрения. Това важи особено за бебетата от мъжки пол.

Друга група експерти публикува подобни резултати от своята работа. Те установили, че стресът на майката увеличава стресовите реакции в мъжкото потомство. Екип от Университета на Пенсилвания пък открил биомаркер, който нагледно показвал разликите в реакциите спрямо стреса при момченцата и момиченцата.

В плацентата на жени, бременни с момчета, липсва определен ензим. Той защитава мозъка по време на развитието на плода. Ако една жена изпитва силен стрес,повишава се и рискът за проблеми при детето.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стресът на майката се предава през плацентата на бебето беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *