четвъртък, 29 септември, 2022
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСтресът на майката се предава през плацентата на бебето

Стресът на майката се предава през плацентата на бебето

Плацентата на бременните жени има уникални свойства. Тя поглъща хранителни вещества и кислород и ги предава на бебето, но има и други любопитни свойства. В университета на Пенсилвания установиха, че плацентата възприема и стреса, който майката изпитва, пише в. „Бризбейн Таймс „.

В резултат се променя концентрацията на протеин, който засяга развитието на мозъка на плода. Според експертите това е ключов момент за появата на разстройства на нервната система, включително и за шизофрения и аутизъм. Впрочем стресът в първия триместър на бременността се свързва пряко с риска от шизофрения. Това важи особено за бебетата от мъжки пол.

Друга група експерти публикува подобни резултати от своята работа. Те установили, че стресът на майката увеличава стресовите реакции в мъжкото потомство. Екип от Университета на Пенсилвания пък открил биомаркер, който нагледно показвал разликите в реакциите спрямо стреса при момченцата и момиченцата.

В плацентата на жени, бременни с момчета, липсва определен ензим. Той защитава мозъка по време на развитието на плода. Ако една жена изпитва силен стрес,повишава се и рискът за проблеми при детето.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -