събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПодути лимфни възли при деца - защо се получават?

Подути лимфни възли при деца – защо се получават?

Подутите лимфни възли не са чак такава рядкост при малките деца. Често те могат да се напипат по врата или под ушите след прекарана инфекция. Детето може вече да е преминало през острата фаза към оздравяване. Така увеличените лимфни възли дават повод за тревога, дали пък малкото не развива някакво ново заболяване. 

Подутите лимфни възли в рамките на един протичащ възпалителен процес означава, че организмът се бори с инфекцията, посочва детският УНГ специалист д-р Любен Попов (Телефон за записване на час: 0889 311 550). Лимфните възли са места, в които съзряват различни видове клетки, важни за защитната система на организма. Получи ли се подутина по тях, макар и в рамките на остро възпалително заболяване, необходимо е да се пусне за изследване пълна кръвна картина. В редки случаи инфекцията играе ролята на пусков механизъм за хематологични заболявания, но това не бива да се подценява. В масовия случай редица инфекции сами по себе си водят до увеличени лимфни възли. Кръвната картина внася яснота дали причината е в инфекцията, или пък има друга причина.  

Какви са причините за подути лимфни възли?

Само някои вируси водят до подути лимфни възли

Причините за подути лимфни възли може да са инфекции както вирусни, така и бактериални инфекции, посочва още д-р Попов. При туберкулозата също има увеличени лимфни възли. Добре е да се знае, че това заболяване е доста разпространено у нас и отдавна не е характерно само за най-уязвимите социални групи. Казвам тези неща не за да плаша родителите, а за да се вземат под внимание различни рискове и внимателно да се проверят, изтъква специалистът. 

Има и група заболявания, предавани от животни на човек, които също водят до увеличени лимфни възли. Такава е например болестта на котешкото одраскване. Диагнозата се поставя след биопсия – изследване на парченце тъкан от съответните лимфни възли. По този начин може да се докаже какъв е причинителят, ако това не е станало чрез никакви други тестове.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

Кисти и болести на кръвта като причина

Инфекциите водят до подути лимфни възли само при някои деца. Причината е свързана с природата на самите вируси и индивидуалната реакция на организма. Има хора със склонност към оточност на меките тъкани. Едно и също заболяване при един човек може да протече с много подути лимфни възли, при друг с много малко, а при трети – с никакви. Тази външна проява зависи от реактивността на организма, от склонността към образуване на отоци, от типа вирус. При някои хора организмът започва много активно да се бори с вирусната инфекция, при други не се напряга особено и пак се справя, споделя опита си д-р Попов. 

Добре е да се споменат и други, по-редки причини за подутите лимфни възли при децата, каквито са туморните образувания. При малките се срещат например и вродени кисти на шията. Може да има и причини, свързани със заболявания на кръвта или лимфната система.

Подути лимфни възли по шията издават хроничната ангина

Вродените кисти на шията не са лимфни възли, но влизат в диференциалната диагноза. Те се появяват изведнъж – шията се подува без никаква причина. Или пък е вследствие на травма, например удар с топка. Кистата всъщност е била там, но травмата я е провокирала да се покаже.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -