вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКетогенна диета подпомага лечението на грипа

Кетогенна диета подпомага лечението на грипа

Грипът е в настъпление, както обикновено, през януари и февруари. Каквото и лечение да провеждате, добре е да знаете, че има храни, които ще ви помогнат по-бързо да оздравеете и това е научно доказано. 

Основният принцип е да намалите храните, които съдържат въглехидрати (хляб и тестени продукти, захарни изделия). Вместо тях включете в менюто си повече изделия с високо съдържание на мазнини. Работата е  там, че въглехидратите са храна за вирусите според ново проучване. Диета, в която се набляга на месото, рибата и въглехидрати само от растителен произход, се нарича кетогенна. Този принцип на хранене помага на организма да се справи с грипните вируси, твърди Акико Ивасаки от Колежа по медицина в Йейл. Екипът му провежда лабораторни експерименти с мишки, за да докаже тезата си. Повече гризачи, хранени според кетогенната диета, оцелявали след инфектиране с грип в сравнение с други, които били хранени главно с въглехидрати. 

Как се лекува грип

Мазната храна насърчава обезвреждането на вирусите

Екипът на Ивасаки доказал, че кетогенната диета повишава определени бели кръвни телца в тъканите на белия дроб – т. нар. гама-делта-Т-клетки. Досега те не бяха свръзвани с имунната отбрана при грип. Работата им обаче е да повишат отделянето на слуз в белодробните епителни клетки. Тази слуз от своя страна успява “да улови” вирусите и да ги обезвреди. 

При животните, чиито гама-делта-Т-клетки били изключени генетично, кетогенната диета не оказвала никакво влияние върху шансовете за оцеляване. Резултатите, които получихме, бяха пълна изненада, коментира шефът на екипа Ивасаки.  

Основни принципи на диетата с малко въглехидрати

При строгата кетогенна диета делът на въглехидратите се свежда до 4% вместо обичайните 50%, препоръчвани за балансираното хранене. Делят на протеините трябва да е около 20%, а останалото е мазнини. 

Тогава организмът е принуден да изгаря мазнини вместо захар, за да получи енергия. Липсата на глюкоза кара черния дроб да превръща мастните киселини в т. нар. кетонни тела, които доставят енергия вместо захарта. Тялото е поставено в състояние на т. нар. кетоза. 

Пилешка супа срещу вирусите

Новото проучване на Ивасаки не дава ясни сведения, дали същите резултати могат да се очакват и при хората, дали кетогенната диета наистина ще ги пази от грип. Изводите му обаче подкрепят един утвърден в народната медицина подход при вирусни инфекции – на болния да се дава пилешка супа. Тя дава на организма много мазнини и протеини, но малко въглехидрати. 

Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

Кетогенната диета е много популярна сред хората, които искат да отслабнат. Има проучвания, които твърдят, че тя може да помогне на хора с проблемна кръвна захар, диабет и високо кръвно. Подобни твърдения обаче все още се оспорват и дискутират в медицината. 

Освен това е ясно, че диетата с прекалено малко въглехидрати не се препоръчва за спазване дългосрочно. Редуцирането им води до намален прием на фибри и вторични растителни вещества, които действат противовъзпалително, антибактериално и в подкрепа на нервната система. Зърнените култури освен това съдържат витамини и антиоксиданти.

Кетогенната диета се препоръчва по изключение на деца, които страдат от определена форма на епилепсия. При тях има увреждане в пътищата за транспортиране на глюкозата. За тях такъв тип хранене е необходимост.

Източник: New Scientist

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -