петък, 7 октомври, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво се прави при оголени шийки на зъбите

Какво се прави при оголени шийки на зъбите

За да се стигне до „оголване“ на зъбните шийки и до усещането, че зъбите са по-дълги от нормалното, това означава, че дълго време преди това е имало симптоми или знаци, говорещи, че нещо се случва с цялото съзъбие.

Това означава, че е започнало пародонтално заболяване. Първата степен е развитие на гингивит или възпаление на венците. Причините за това са комплексни, но най-общо това е зъбната плака. В нея се намират както микроорганизми, така и храната за тяхното съществуване. Плаката първо се натрупва в шийките над венците, но при некачествено отстраняване тя се разраства, започва развитие в гингивалния джоб около шийката. Там условията са различни и започва развитие на други микроорганизми, които отделят ензими и токсини, предизвикващи възпаление.

Възпалението непрекъснато се задълбочава, ако не се вземат мерки за отстраняване на зъбната плака. Постепенно се атакува прикрепването на венците към зъбите, което е сложно приспособление, целта на което е да осигури стабилна преграда между околната среда и тъканите, намиращи се под нея. Веднъж нарушена, тази връзка не може да изпълнява функцията си и процесите обхващат подлежащите тъкани и структури. Постепенно започва унищожаване на връзките между корена на зъба и алвеоларната кост, които осигуряват стабилността на зъба в зъбната редица. Атакуват се и циментът, покриващ корена на зъба, както и алвеоларната кост. Всички тези промени вече са усложнението на гингивита или така нареченият пародонтит. Пародонтитът води до тежки промени, крайният резултат от които е загубата на зъба.

Ако сте забелязали някакви промени във венците си, трябва незабавно да посетите лекуващия дентален лекар. Той трябва да направи специални изследвания, да постави диагноза, да планира най-подходящото за случая лечение. Изключително важно е обучението в най-правилния начин на зъбно почистване, за да се намали рискът от развитие и задържане на зъбна плака. Съществуват различни методи на почистване. Има и различни средства за това като четки, пасти, конци, междузъбни четчици и други. Те ще бъдат обяснени от денталния лекар и ще се предпише комбинация от почистващи методи. Ако е необходимо, в началото може да се предпишат и антимикробни разтвори за плакнене след зъбното почистване за намаляване броя на микроорганизмите. Те намаляване възможността от прикрепването им към зъбните повърхности до формиране на зъбна плака.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по дентална медицина, 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -