сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНово изследване определя "възрастта" на кръвоносните съдове

Ново изследване определя „възрастта“ на кръвоносните съдове

Високотехнологично изследване на артериите, което се прави в Кабинета по ранна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, определя „възрастта“ на кръвоносните ни съдове. Това става чрез определяне на съдовата ригидност (нееластичност). Стените на съдовете се променят под влияние на рискови фактори, но и на възрастта. Повишената съдова ригидност крие повишен риск от настъпване на сърдечна недостатъчност. Може да означава по-лоша прогноза за здравето на човека. Ранното откриване на такива промени е изключително важно, за да се предотвратят евеннтуални съдови инциденти.

За кого е подходящо изследването

Изследването е подходящо за пациенти с рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Това са хора с:

Особено е подходящо за пациенти, които са с гранични нива на рисковите фактори, и ще помогне да се определи дали има необходимост от терапия.

Специален тонометър записва пулса на артериите

Методът е добре валидиран и признат в целия свят. Измерването е достъпно, като за целта, с помощта на специален апланационен тонометър се правят записи на пулсовите криви на каротидната и феморална артерия, след което апаратът автоматично изчислява скоростта на пулсовата вълна, която е показател за наличие на съдова ригидност (нееластичност).

„Това ни дава представа, как точно рисковите фактори въздействат на самите съдове при даден пациент и помага да се определи дали има така наречено ранно съдово стареене. Методът е „златен стандарт“ за оценка на съдовата ригидност“, категорична е д-р Наталия Спасова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Ранното откриване позволява своевременно лечение на атеросклерозата

При пациентите с лош контрол на рисковите фактори може да има голямо разминаване между възрастта на съдовете и биологичната възраст. Ранното откриване на тези промени помага да се вземе решение за по-интензифицирано и своевременно лечение на тези рисковите фактори.

Друга възможност за диагностика е изследването на каротидните и феморалните съдове за атеросклеротични плаки с помощта на ултразвук. Това е пряко доказателство за наличие на атеросклероза и е свързано с повишен риск от инфаркт и инсулт.

„Добре е известно, че плаките по периферните съдове предполагат наличието на такива в съдовете, които кръвоснабдават сърцето. Важи и обратното – при пациенти с нормални периферни съдове не очакваме тежки атеросклеротични промени в коронарните артерии“, пояснява кардиологът. Това позволява бързо, лесно, но същевременно безопасно и без контрастно натоварване, да се определи риска на съответния пациент. Да се прецени необходимостта от други, по-задълбочени изследвания.

Методите са безопасни и безболезнени за пациента

Оценката за наличието, вида и големината на плаките в периферните съдове е много важна при пациенти с:

„И двата метода са неинвазивни, безопасни, лесно изпълними, достатъчно информативни и позволяват да се визуализират промените, които настъпват в самите съдове и тяхната функция.“ Д-р Спасова, която има защитен дисертационен труд в тази област, е категорична в мнението си. Тази по-прецизна и обективна оценка дава представа на лекарите за необходимостта и вида на лекарствената терапия.

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -