понеделник, 20 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за ендометриоза в 4 града

Безплатни прегледи за ендометриоза в 4 града

За пета поредна година, фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ инициира безплатни прегледи за ендометриоза в цялата страна през март и април 2023 г.

Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти. Така те ще получат навременна диагноза и адекватна помощ. Ранното диагностициране и ефективното лечение драматично биха намалили опустошителното въздействие на заболяването върху репродуктивната система на жените.

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози. Може дори да протича безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 6 и 10 години за точна диагноза. Една жена средно посещава 8 различни доктори, за да получи точна диагноза.

Късното поставяне на диагноза има пряко отношение към по-тежкото протичане на заболяването. Също и към влошаване на репродуктивните способности при жените. Между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. В контекста на застаряващото население на България, навременната диагностика и лечение биха променили много човешки съдби. Много семейства мечтаят за дете.

Пълният списък от медицински заведения, предлагащи безплатни консултации за ендометриоза ще бъде обявяван поетапно на страницата на фондацията. Линкът е https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2023/. Към момента дати за безплатни прегледи има за София, Плевен, Варна и Бургас. Записванията започват от 1 март 2023 г.

Друг сериозен акцент в Ендо Март 2023 г., ще бъде пациентската онлайн конференция под надслов “Ендометриоза – невидимата болест”, която ще бъде излъчвана на живо в две поредни недели – на 12 и 19 март 2023 г. В конференцията ще вземат участие отново водещи медицински специалисти, психолози, пациенти и терапевти. Те ще разискват теми като управление на болката при ендометриоза. Ще представят нови терапевтични подходи, постоперативна грижа. Ще говорят за запазване на фертилитета, хранене и начин на живот, движение и др. Повече информация относно конференцията – записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на страницата на фондацията.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -