вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияГранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

Гранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

Хипертонията и високият холестерол не болят. Затова пациентите понякога не са убедени, че трябва да започнат да пият едно лекарство за цял живот. Допълнителни изследвания обаче могат да покажат, че въпреки липсата на осезаеми симптоми е започнало увреждане на каротидните артерии, бъбреците. Тогава част от хората биха се замислили и по-лесно се съгласяват да вземат лекарства. Това може да спести много нежелани събития, да предпази хората от инвалидизиране, каквото настъпва след един инсулт.

Кои методи за изследване се използват?

С най-голяма информативна стойност са: измерване на дебелината на стените на каротидните артерии, плаките в тях; измерване на ригидността на съдовете, на скоростта на пулсовата вълна. КТ изследване за измерване на коронарните калцификации се използва по-рядко, тъй като е свързан е с, макар и малко, облъчване. Важно е да се знае, че пациенти без калцификация на съдовете също имат риск от сърдечносъдов инцидент. Може да има плаки и без калций. По принцип по-старите плаки имат повече калций, те са по-стабилни. По-рядко ще се спукат. Докато тези, които са по-млади и по-нестабилни, нямат много калций. При тях рискът от спукване е по-голям.

Методът ABI също е лесен и се прилага от почти всички съдови хирурзи и ангиолози. Кардиолозите не са го възприели рутинно, но мисля че биха могли да го използват по-често.

Идеята е да се търси още един маркер на риска, да не се неглижира, отхвърля с лека ръка гранично артериално налягане, холестерол, да се отлага вземането на мерки.

Граничните стойности също може да увредят съдовете, макар и след години

Нека се вгледаме по-детайлно в нашите съдове и да видим как им се отразяват тези уж невисоки стойности. Дължим им същото внимание, което жените оказват на външния си вид. Всяка внимателно се гледа в огледалото за първи бръчици. При най-малките признаци на стареене вземаме мерки. А защо да не погледнем навътре и в съдовете – те също се набръчкват, стават по-ригидни (по-малко еластични).

Трудно е да се каже, след колко години от появата си хипертонията започва да уврежда съдовете. Негативният ефект от високото артериално налягане настъпва постепенно. Всичко е строго индивидуално, зависи и от други рискови фактори – обездвижване, пушене, неправилно хранене. Много са важни допълнителните рискови фактори. Те определят скоростта на прогресията на заболяването и увредата на съдовете. Обикновено минават поне няколко години.

Доц. Яна Симова, началник на Кардиологично отделение, Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -