четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНай-честите въпроси за ефективност и безопасност на ротавирусната ваксина

Най-честите въпроси за ефективност и безопасност на ротавирусната ваксина

Поне 60% от бебетата, при които се налага постъпване в болница заради стомашно-чревно заболяване, са с ротавирусна инфекция, казва проф. Татяна Червенякова. От началото на 2017 година и у нас вече се предлага безплатно ваксина срещу ротавируси. Попитайте за нея в детската консултация.

Тази ваксина не е задължителна, а препоръчителна, но може да спести доста неприятности на семействата с бебета. Ето най-важните въпроси, на които отговарят експерти от германския институт „Роберт Кох“, подчинен директно на Федералното правителство в Германия. Мнението им има тежестта на препоръка от официален източник.

Какво са ротавирусите и какво заболяване предизвикват те?

Ротавирусите са най-честият причинител на диария при кърмачета и малки деца в целия свят. Пикът на заболяемостта е през първите 3 г. За това време 90% от децата са минали през ротавирусна инфекция. До 5 г. почти всички деца са били инфектирани.

Инкубационният период е 1-3 дни. Инфекцията се проявява с възпаление на стомашно-чревния тракт (гастроентерит). Симптомите са диария с кървави изпражнения, болки в корема, висока температура и повръщане. Загубата на течности е най-голямата неприятност при малките деца, защото може да се наложи постъпване в болница поради дехидратация. Инфекцията може да протече тежко и в редки случаи да причини смърт. Това се случва най-вече, ако детето не получи своевременна медицинска помощ.

Еднократното преболедуване не е гаранция, че ротавирусната инфекция няма да повтори. Съществуват много щамове на този вирус. По правило тежестта намалява с всяко преболедуване. По естествен път траен имунитет с изработва едва след третото преболедуване.

Как се предават ротавирусите?

Ротавирусите се предават по фекално-орален път от човек на човек. Тоест чрез замърсени ръце, храна, предмети. Вирусът може да остане активен по ръцете в продължение на часове, а върху различни повърхности – дни наред. Заради своята издръжливост на влияния от околната среда, ротавирусите са особено заразни. Освен това е достатъчно съвсем малко количество, за да се разболее човек – около 10 вирусни частици. Болните например отделят големи количества от тях  – 108 до 1010 вируса на грам изпражнения.

Това обяснява защо и най-строгите хигиенни мерки не могат да спрат ротавирусите.

Какво е лечението на ротавирусната инфекция?

Лечението е ориентирано към симптомите. Срещу самите вируси няма лекарства. Най-опасна е дехидратацията при малките деца, която може да е шок за организма. Може да се наложи преливане на течности и електролити по венозен път.

Как да се предпазим от ротавируси?

Единствената надеждна защита е ваксината срещу ротавируси. Тя се дава под формата на капки под езика. Според конкретния вид на препарата тя се дава на две или три дози през 4 седмици. Първата доза може да се приложи след навършване на 6-седмична възраст. Двете дози ваксина трябва да се приложат до навършване на 24 седмици, като за предпочитане е курсът на ваксинация да бъде завършен до навършване на 16-седмична възраст.

Възрастовите препоръки са важни заради минималния риск от инвагинация (прищипване на чревен сегмент) при кърмачетата. С възрастта при тях рискът от инвагинация по естествени причини, несвързани с ваксината, нараства.

Може ли и недоносени да се ваксинират срещу ротавируси?

Недоносените бебета имат по-голям риск да бъдат хоспитализирани поради ротавирусен гастроентерит, сочат европейските статистики. Ротавирусната ваксина може да се дава в същата дозировка като при навреме родените и на недоносени, родени след 27-ата гестационна седмица. Първата доза се дава от 6-ата седмица след раждането.

Какво да се прави, ако бебето изплюе ваксината?

Ако бебето отчасти изплюе ваксината или я върне, не е необходимо да се дава повторна доза. Само ако лекарят е сигурен, че детето е повърнало/изплюло по-голямата част от препарата, може да даде нова доза.

Какво трябва да се съблюдава при даването на ротавирусната ваксина?

При деца, които въпреки ваксината, се разболяват от ротавируси, се открива, че рисков фактор може да е кърменето като единствена храна към момента на ваксиниране. Точната причинно-следствена връзка между кърменето и недостатъчния ефект от ваксината не е изяснена. Предполага се, че антитела в майчиното мляко неутрализират частици от вируса в препарата. Затова лекарите препоръчват на майките да не кърмят бебето един час преди даването на капките с ваксината. Да се избягва даването и на други течности (вода, чайчета), ако режимът на бебето го позволява.

Може ли да се имунизират бебета, които в момента страдат от стомашно-чревни заболявания?

Препоръчва се имунизацията да се отложи, ако бебето е с тежки симптоми на разстройство и повръщане. Дори да има друга вирусна инфекция само с висока температура, пак е препоръчителна да се изчака. Не е нужно да се чака при леки инфекции.

Трябва ли да се ваксинират бебета, които вече са боледували веднъж от ротавируси?

Бебета, които са боледували от ротавируси, преди да започне или преди да бъде завършена серията на имунизиране, се препоръчва да бъдат ваксинирани както е по план. Причината е, че първа инфекция с ротавируси дава само частична защита срещу ново разболяване от тези вируси.

Каква е ефективността на ротавирусната ваксина?

Ефективността на ротавирусната ваксина е висока. Клинични проучвания сочат, че 2 г. след имунизацията защитата срещу тежко протичане на инфекцията с ротавируси е 91-92%.

Колко дълго продължава защитата?

Продължителността е проверена в различни проучвания. Приема се, че подобно на естествения имунитет, и този, придобит след ваксината, отслабва с времето. Данните от проучвания сочат, че при пълен имунизационен курс защитата е гарантирана през следващите 2-3 г. Това никак не е малко, тъй като ротавирусите са опасни най-вече през първите 3-5 г. от живота. Тогава най-често инфекцията протича тежко, стига се до опасна дехидратация и риск от шок за организма.

Може ли детето да се разболее от ротавируси въпреки ваксината?

Възможно е в редки случаи децата да се разболеят от ротавируси. Ваксината пази най-вече от тежко протичане на инфекцията. След имунизация тя винаги протича съвсем леко и без риск от усложнения за детето.

Каква е сигурността на ваксината срещу ротавируси?

В Европа са регистрирани два препарата. Сигурността им е доказана в проучвания с над 130 000 участници. В миналото в САЩ е била регистрирана ваксината Rotashield (фирма Wyeth Lederle Vaccines S.A.), която е изтеглена от пазара през 1999 г., тъй като е асоциирана с инвагинация – прищипване на чревен сегмент, при което се наблюдава затрудняване на кръвообращението на място. Повишава се риска от илеус – чревна непроходимост.

На базата на публикуваните данни досега за новорегистрираните две ваксини Rotarix® и RotaTeq® е установено, че този риск е незначителен – при 100 000 ваксинирани деца се наблюдават 1-2 допълнителни инвагинации. Тъй като инвагинациите по принцип стават по-чести с възрастта (без да има връзка с ваксини), се препоръчва ваксината да се постави възможно по-рано съгласно препоръките – на възраст 6 до 12 седмици.

Една седмица след поставяне на ваксината бебето трябва да се наблюдава за симптоми на инвагинация – силни болки в корема, кървави изпражнения, продължително повръщане. Ако кърмачето е имало вече инвагинация, не бива да се ваксинира срещу ротавируси.

Излъчва ли се ваксинационният щам с изпражненията?

Случва се понякога ваксинационният щам да се открива в изпражненията в първите 7 дни след имунизацията. За всеки случай се препоръчва контактните с бебето лица да поддържат висока хигиена, да мият често ръцете си. Ако в непосредственото обкръжение на подлежащото на ваксина бебе има хора с потиснат или отслабен имунитет (прием на имуносупресанти, болни с имунодефицит), консултирайте това с лекаря, който слага ваксината.

Може ли ротавирусната ваксина да се дава заедно с други имунизации?

Оралната ротавирусна ваксина може да се дава без никакви притеснения с другите, препоръчани за тази възраст ваксини. В клинични проучвания е проверено, че имунният отговор и сигурността на другите препарати не се променя.

Източник: Институт „Роберт Кох“, Германия – Институтът се занимава с надзор и проучвания на инфекциозни и незаразни болести. Подчинен е на Федералното правителство на Германия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -