Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация

PRINT
бебе малко дете новородено

Детската диария, причинена от ротавируси, е едно от най-коварните заболявания в ранната възраст до 5 г. В ЕС тя бе причината за 87 000 хоспитализации и над 200 смъртни случая преди въвеждането на специфичните ваксини, посочва проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването и ръководител на катедрата по същата специалност в Медицинския университет – София.

Разпространението на ротавирусите не може да се ограничи със спазването на висока хигиена в бита. Те са масово разпространи и в развитите страни с висок жизнен стандарти.
В целия свят тези инфекции са най-честата причина за тежък остър гастроентерит при кърмачетата и децата в ранна възраст.

Над 450 хиляди деца в света умират от това заболяване всяка година. Инфекцията трудно може да бъде спряна, защото се предава по фекално-орален път. Това става много лесно, защото болните деца, както и децата, при които тя протича безсимптомно, отделят обилно от вируса при повръщане и изхождане.

Ротавирус – как се предава заразата

ротавирусПрез зимата случаите по принцип са повече, но заболяването си върви целогодишно. Ротавирусите са изключително издръжливи на неблагоприятни фактори от околната среда. Достатъчно е човек да погълне 10 до 100 вирусни частици – т.е. инфектиращата доза е много ниска.

Пациентите са заразни през целия период на боледуване – обикновено 5 до 7 дни. При половината отделяне на ротавируси се установява дори още преди появата на клиничните симптоми, а при една трета продължава и през седмицата след оздравяването. 30 до 40% от контактните по-големи деца и възрастните пък са безсимптомни вирусоносители – те също могат да предадат инфекцията на други хора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет
Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване
Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите
Какви са страничните ефекти от ваксините

Водниста диария е причина за шок от дехидратация

Основното проявление е диарийният синдром – от бързопреходно воднисто разстройство до тежко проявено диарийно заболяване, водещо до дехидратация, нарушения на водния и електролитния баланс, хиповолемичен шок и възможен летален изход, посочва проф. Тихолова. Поради масовото им заразяване с ротавируси децата от 0 до 6 месеца обикновено прекарват безсимптомни форми на инфекцията, тъй като са защитени от предадените вътреутробно и с кърмата майчини антитела. Те обаче отделят вируса с изпражненията си и заразяват околната среда.

Децата във възрастта от 6 до 24 месеца са с най-висок риск от клинично проявена форма на заболяване. При тях инфекцията протича като остър гастроентерит. След инкубационен период от 1 до 3 дни заболяването започва с внезапно повишаване на температурата, повръщане, последвани от профузна водниста диария.

При липса на ранно и адекватно лечение настъпва дехидратация. Локалните прояви от страна на гастроинтестиналния тракт претърпяват обратно развитие в рамките на 5 до 7 дни, но могат да продължат до 2-3 седмици. В повечето случаи накрая малките оздравяват, но в редки случаи изходът може да бъде летален.

Въпреки че ротавирусите разболяват предимно малчугани, понякога засягат и възрастни – имунокомпрометирани или увредени пациенти с хронични заболявания или такива, които са в тесен контакт с болните деца. Около 25% от случаите на „диария на пътуващите“ се дължат на този причинител.

Ваксина предотвратява инфекцията

Лечението на острата детска диария е основно с оралната рехидратация (прием на течности през устата). Все още широко се прилага парентерална рехидратация (венозни системи), макар тя невинаги да е оправдана, казва инфекционистът.

Ваксината срещу ротавируси е най-сигурната превенция. Тя се прилага под формата на капки през устата. Клиничните проучвания показват, че ефикасността на ваксините достига 80-90%.

Доказано е значително намаляване броя на заболяванията, както и допълнително намаляване тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни още през първата година след въвеждане на ваксинацията. Ваксините са с отличен профил на безопасност, включително при комбиниране с другите задължителни и препоръчителни имунизации. У нас тя е включена в препоръчителния имунизационен календар.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация беше последно модифицирана от: юни 9th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *