петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДиарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация

Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация

Детската диария, причинена от ротавируси, е едно от най-коварните заболявания в ранната възраст до 5 г. В ЕС тя бе причината за 87 000 хоспитализации и над 200 смъртни случая преди въвеждането на специфичните ваксини, посочва проф. Майда Тихолова, национален консултант по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването и ръководител на катедрата по същата специалност в Медицинския университет – София.

Разпространението на ротавирусите не може да се ограничи със спазването на висока хигиена в бита. Те са масово разпространи и в развитите страни с висок жизнен стандарти.
В целия свят тези инфекции са най-честата причина за тежък остър гастроентерит при кърмачетата и децата в ранна възраст.

Над 450 хиляди деца в света умират от това заболяване всяка година. Инфекцията трудно може да бъде спряна, защото се предава по фекално-орален път. Това става много лесно, защото болните деца, както и децата, при които тя протича безсимптомно, отделят обилно от вируса при повръщане и изхождане.

Ротавирус – как се предава заразата

ротавирусПрез зимата случаите по принцип са повече, но заболяването си върви целогодишно. Ротавирусите са изключително издръжливи на неблагоприятни фактори от околната среда. Достатъчно е човек да погълне 10 до 100 вирусни частици – т.е. инфектиращата доза е много ниска.

Пациентите са заразни през целия период на боледуване – обикновено 5 до 7 дни. При половината отделяне на ротавируси се установява дори още преди появата на клиничните симптоми, а при една трета продължава и през седмицата след оздравяването. 30 до 40% от контактните по-големи деца и възрастните пък са безсимптомни вирусоносители – те също могат да предадат инфекцията на други хора.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет
Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване
Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите
Какви са страничните ефекти от ваксините

Водниста диария е причина за шок от дехидратация

Основното проявление е диарийният синдром – от бързопреходно воднисто разстройство до тежко проявено диарийно заболяване, водещо до дехидратация, нарушения на водния и електролитния баланс, хиповолемичен шок и възможен летален изход, посочва проф. Тихолова. Поради масовото им заразяване с ротавируси децата от 0 до 6 месеца обикновено прекарват безсимптомни форми на инфекцията, тъй като са защитени от предадените вътреутробно и с кърмата майчини антитела. Те обаче отделят вируса с изпражненията си и заразяват околната среда.

Децата във възрастта от 6 до 24 месеца са с най-висок риск от клинично проявена форма на заболяване. При тях инфекцията протича като остър гастроентерит. След инкубационен период от 1 до 3 дни заболяването започва с внезапно повишаване на температурата, повръщане, последвани от профузна водниста диария.

При липса на ранно и адекватно лечение настъпва дехидратация. Локалните прояви от страна на гастроинтестиналния тракт претърпяват обратно развитие в рамките на 5 до 7 дни, но могат да продължат до 2-3 седмици. В повечето случаи накрая малките оздравяват, но в редки случаи изходът може да бъде летален.

Въпреки че ротавирусите разболяват предимно малчугани, понякога засягат и възрастни – имунокомпрометирани или увредени пациенти с хронични заболявания или такива, които са в тесен контакт с болните деца. Около 25% от случаите на „диария на пътуващите“ се дължат на този причинител.

Ваксина предотвратява инфекцията

Лечението на острата детска диария е основно с оралната рехидратация (прием на течности през устата). Все още широко се прилага парентерална рехидратация (венозни системи), макар тя невинаги да е оправдана, казва инфекционистът.

Ваксината срещу ротавируси е най-сигурната превенция. Тя се прилага под формата на капки през устата. Клиничните проучвания показват, че ефикасността на ваксините достига 80-90%.

Доказано е значително намаляване броя на заболяванията, както и допълнително намаляване тежестта на заболяването при по-големите деца и възрастни още през първата година след въвеждане на ваксинацията. Ваксините са с отличен профил на безопасност, включително при комбиниране с другите задължителни и препоръчителни имунизации. У нас тя е включена в препоръчителния имунизационен календар.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -