Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване

PRINT
бебе плаче ваксина

Детето е като примряло, със симптоми на тежка стомашно-чревна инфекция – причина за състоянието му може да са и ротавирусите. През лятото, но и през останалите сезони, те са едни от най-честите причинители на тежки небактериални гастроентерити при децата под 5 г., казва д-р Клара Балджиева от Националното сдружение на педиатрите от доболничната помощ.

Името ротавирус идва от характерния вид на микроба – под микроскоп прилича на колело. Той е изключително устойчив на външна среда. Върху ръцете живее повече от 4 часа, на суха твърда повърхност – 10 дни. В хладилник при 4 градуса (например върху зеленчуците, може да издържи един месец, а в канализацията – 2 месеца.

Диарията от ротавируси заплашва детето с шок от дехидратация

Заразата се предава основно от замърсени ръце, предмети, напитки, храни

Няма дете, което да не се е заразявало с ротавирус. Специфичното при този вид вируси е, че хигиената, колкото и добра да е тя, не ги унищожава. Показателен факт е, че те живеят върху ръцете минимум два часа. Това прави 100% сигурно заразяването на всеки от нас поне веднъж в живота с ротавирус.

Въпрос на собствен имунитет е начинът, по който ще протече болестта и лечението й. Поради устойчивостта на ротавирусите първото боледуване не прави имунитет. Второто боледуване, за което причина е този вид вируси, преминава като първото. Чак след третото заболяване с този причинител се изработва имунитет. Дори и тогава преболедуване има, но то е в рамките на 24 часа.

Ваксината срещу ротавируси е безплатна за бебетата от 2017 г.

Предпазването от ротавируси е възможно само с помощта на ваксина. От началото на 2017 г. тя вече може да се получи безплатно, защото се финансира по Националната програма за  борба с ротавирусните гастроентерити. Имунизацията се прави от наблюдаващия педиатър в детската консултация. Тя спестява на родителите дългите безсънни нощи и тревогите. Инфекцията протича доста драматично при малките деца, често има усложнения и се налага постъпване в болница.

Ротавирусите поразяват до 95% от децата до 5-годишна възраст и са причина за половината от чревните инфекции в детска възраст, изтъква д-р Балджиева. Те са най-честата причина за повръщането и диарията, които в почти всички случаи водят до бързо обезводняване на организма.

Основните симптоми са:

  • повръщане,
  • диария,
  • температура,
  • коремни болки,
  • хрема и кашлица,
  • болки в гърлото и ушите,
  • липса на апетит, достигаща до пълен отказ от храна.

Към първоначалните симптоми на стомашно разстройство се прибавят и тези на респираторна инфекция. След отминаване на острия стадий следва дълъг и мъчителен период на възстановяване и лечение на настъпилите усложнения.

Как се разпространяват ротавирусите?

Заразяването с ротавирус става лесно чрез замърсени ръце или предмети. Подобряването на хигиената не намалява честотата на заболяването. Заразата се предава и по фекално-орален път, т.е. с мръсни ръце. В България 30-40% от децата на възраст от 1 до 5 г. са носители на ротавируси (според петгодишно проучване на Националния център по заразни и паразитни болести, направено сред 4644 деца в 15 области на страната, приети в болница с диария).

Свързани теми: Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите

Какви са страничните ефекти от ваксините

СНИМКА: ТК

[Общо: 25    Средно: 3.4/5]
Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване

  1. Людмила Атанасова каза:

    ротавирусна ваксина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *