Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет

PRINT
дете висока температура болно гърло

Диабет от тип едно може да се развива като последица от ротавирусна инфекция, твърдят учени от университета в Мелбърн. Хипотезата била проверена върху мишки, предразположени към диабет, който не е свързан с наднорменото тегло, пише „Ремедиум“. Ротавирусите са много разпространени, те са най-често срещаната причина за диария в детската възраст.

По време на инфекцията клетките на далака започват да произвеждат два вида имунни клетки: B-клетките, които произвеждат антитела, и дендритни клетки, участващи в процеса на регулиране и изключване на имунен отговор. Активират се и специфични имунни медиатори, включително интерферон тип 1.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Имунитетът срещу ротавирусите се изработва чак след третото преболедуване
Всяко дете до 5 г. се среща с ротавирусите
Имунната система действа по необичаен начин при стрес

Как ротавирус може да засегне панкреаса

Ротавирусът отключва каскада от процеси: дендритните клетки активират Т-лимфоцитите на имунната система. Те пък се насочват и унищожават клетки на панкреаса. Резултатът е автоимунен диабет. Паралелно с това вирусът съвместно с интерферона тип 1 става причина лимфоцитите да атакуват клетките на панкреаса.

Диабет тип 1 се отличава от другия по това, че клетки на панкреаса умират, а точно те произвеждат инсулин. Известно е, че някои хора генетично са предразположени към това заболяване. Но според медиците важна роля играят и някои външни фактори. Според учените доказана е ролята на протеините в храната, на някои вируси и микроорганизми в процеса.

Много скоро учени от университета в Мелбърн искат да проучат въздействието на ротавируса и други РНК-вируси върху появата на диабет тип 1 при деца с висок наследствен риск за болестта. С особено внимание те ще наблюдават механизмите, в които участва интерферонът. Надеждите са, че така те ще бъдат в състояние някой ден да разработят превантивни терапевтични подходи.

Източник: Ремедиум

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Подозират ротавируси, че водят до автоимунен диабет беше последно модифицирана от: юни 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *