четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКоя е основната грешка в лечението на хипертонията?

Коя е основната грешка в лечението на хипертонията?

Повечето хипертоници правят една основна грешка. Коя е тя, разказаха учени от Медицинското училище на Университета Йейл (САЩ) на конференция на Американската асоциация за сърдечни заболявания.

Отдавна е известно, че най-ефективната профилактика на хипертонията е редовната физическа активност. В реалния живот обаче при повечето хора мързелът надделява. Оказва се, че повечето хора с високо кръвно предпочитат да пият хапчета, вместо да се раздвижат.

Лечението на високото кръвно с хапчета  е предпочитано

Този извод не се базира само на наблюдение, а идва след задълбочен анализ на начина на живот на пациенти. Учените провели допитване сред 1300 мъже и жени на възраст под 45 години. Повечето страдали от хронично повишено кръвно налягане. Наред с други въпроси, участниците били помолени да споделят какъв според тях терапевтичен метод може да удължи живота на хората с хипертония.  

Огромното мнозинство от хората заявили предпочитание да пият някакъв чай и да приемат хапчета. 96% казали, че това може да даде пет години живот, а 91% – още една година. Участниците изразили съгласие да приемат ежедневно лекарства и да пият билкови препарати, за да удължат живота си.

Наблюденията на специалистите доказват за пореден път какво огромно влияние върху собственото здраве има всеки човек. Много здравословни проблеми са последица именно от нашия избор на начин на живот, физическа активност и хранене.

Участниците били попитани дали са готови да се занимават редовно със спорт. Само 63% се съгласили, след като научили, че това дава „само“ един допълнителен месец към живота. На хората им пречи собственият мързел – предпочитат да пият хапче, а не да полагат усилия. Дори не се интересуват какви въздействия може да има лекарството върху черния им дроб и други вътрешни органи.

Учените подчертават за пореден път, че няма по-силна профилактика на хипертонията от физическа активност, както и здравословният начин на живот. На първо място е правилното хранене, ограничаването на алкохола, поддържането на нормално тегло, отказа от тютюнопушене.

Първите симптоми на високо кръвно и хипертония

Човек може и да не изтълкува правилно ранните симптоми на високото кръвно, ако няма навика да си мери кръвното. Важно е да знаете, че ако веднъж сте вдигнали кръвно, това още не е хипертония. Повод е обаче за повишено внимание и проследяване, консултация с кардиолог. Едва когато тези стойности се установят поне два-три пъти, изчака се и няма промяна към трайно понижаване във времето, едва тогава се мисли за диагноза хипертония.

Важно е хората дори от ранна възраст да познават първите симптоми на високото кръвно, подчертава проф. Светла Торбова, кардиолог. Тя препоръча стойностите да се мерят при всяко по-сериозно неразположение, особено ако човек е над 40 г. Типичните признаци са главоболие, световъртеж или светкавици пред очите, макар че те могат да са признак и на много други заболявания.

Метаболитният синдром е състояние, което се свързва с повишен риск за хипертония и диабет. При него има характерното коремно затлъстяване, за определени периоди се повишават стойностите на кръвната захар и триглицеридите, кръвното. Това е моментът, когато организмът ви светва червената лампичка и ако се вземат спешни мерки (диета, спорт и евентуално лечение), няма да се стигне до хронично заболяване.

Храненето е от първостепенна важност за овладяване на стойностите на кръвното. Бъдете особено внимателни, ако ваш пряк роднина (майка, баща, баба, дядо) вече има хипертония. Тогава е най-добре да следите кръвното и да промените храненето още при първите сигнали, че нещо не е наред.

Не се плашете, че става дума за някакви странни и прекалено строги диети. По-скоро има някои  базисни правила, които трябва да спазвате. При високо кръвно трябва да се откажете преди всичко от животинските мазнини. Ограничете захарта и захарните изделия. Пресните плодове и зеленчуци трябва да са в достатъчно количество –  един възрастен се нуждае дневно от 1 кг. Кафето е позволено в умерени дози. Впрочем действието му е донякъде индивидуално. За алкохола се спори, но ако много държите да пийвате, гледайте поне това да не надвишава 30 г концентрат или чаша-две бира, вино. Все пак алкохолът е доста калоричен, а наднорменото тегло е фактор за високото кръвно.

Още съвети за хранене вижте тук:

Хранене при високо кръвно – риба, зеленчуци и много вода

Какво да ядем при високо кръвно

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -