четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛедени напитки отключват фарингит

Ледени напитки отключват фарингит

Изкушението да похапнем или пием нещо ледено студено е голямо през горещите летни дни. Само едно такова „прегрешение“ обаче може да ни докара сериозни проблеми с гърлото. Напоследък преглеждаме все повече пациенти с фарингит, заяви д-р Орлин Стоянов, началник на Второ УНГ отделение в ИСУЛ. Заболяването представлява възпаление на задната фарингиална стена на гърлото, на която има лимфна тъкан, също както и сливиците.

„Когато тази тъкан се възпали, се „отключват“ болки в гърлото в покой и при преглъщане. Възможно е да се наблюдава субфебрилна температура, т.е. от 37,5°-37,8°, но не 39 или 40. Гласът не се променя, но пък има дискомфорт при говорене“, посочи д-р Стоянов. Рискови групи за фарингита не може да се каже, че има. Той засяга хора от всички възрасти, като все пак преобладават децата и българите с намален имунитет (възрастните над 60-70 г., диабетиците).

При рязко охлаждане на гърлото се понижава локалният имунитет

Това създава благоприятна основа да се развие вирусна или бактериална инфекция. Тогава трябва да избирате само напитки с близка до телесната температура. Неподходящи са както много студените, така и горещите. Спокойно обаче може да консумирате леко студени или хладни течности, или пък топли.

Лечението е симптоматично – приемат се медикаменти срещу болките в гърлото (таблетки за смучене, разтвори, гаргара), препаратите срещу температурата и витамини. Заболяването продължава обикновено 3-4 дни. Ако след това време не настъпи подобрение, трябва да се потърси УНГ специалист. По негова преценка може да вземе секрет за микробиологично изследване и ако резултатите посочат, че е наличен по-патогенен причинител и в по-големи количества, тогава се назначава антибиотик, към който инфекцията е чувствителна. Като усложнение фарингитът понякога води до гнойна ангина и абсцес в областта на сливиците, но не може да причини трахеобронхит или пневмония.

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Може ли възпалението да се пренесе в ухото

Често пациентите питали д-р Стоянов може ли възпалението да се„пренесе“ върху ухото. Понякога болката отива и към него. Болните си мислят, че е засегнато и ухото, но по време на преглед се установява, че няма подобен проблем. Т.е. болката в ухото е от острия фарингит. Ако той се лекува неправилно, хронифицира и оттук нататък при най-малката настинка пациентите често боледуват от този вид фарингит. За съжаление няма специално лечение срещу хроничния фарингит. Прилагат се имуномодулатори, за да се повишат защитните сили на организма.

Какво може да направи всеки от нас, за да не стига до УНГ лекаря? При всяка една болка в гърлото, да се вземат мерки – да се приложи локално лечение с добре познатите таблетки за смучене или гаргара. И още нещо: ще подобрите състоянието на гърлото си, ако консумирате плодове и зеленчуци, съдържащи витамин С, защото той действа противовъзпалително. Също така витамини от групата на В (когато става дума за фарингит, причинен от вирусна инфекция). Един фреш на ден от цитрусови плодове е добро решение.

Народни рецепти за настинка и пресипнал глас

В момента зачестяват т.нар. външни отити. Те представляват възпаление на кожата на външния слухов канал на ухото. В летните месеци пациентите с такова оплакване само в ИСУЛ са над 50 месечно. Те усещат силни болки в ухото, заглъхване и намаляване на слуха. Проблемът се причинява от нечистата вода в басейна или морето, както и от гъбични инфекции.

„Това състояние задължително трябва да се лекува от УНГ специалист, а не от личния лекар, защото първо диагнозата трябва да се постави точно. Второ – да се почисти каналът на ухото, който е изпълнен със секрет, ушна кал, гъбички и едва след това се прилага локалното лечение. А не капките или мехлемите да се поставят върху описаните наслагвания и секрет, когато няма да има ефект от терапията“, обясни д-р Стоянов.

Свързани теми: Вярно ли е, че има различни видове отит? 

За първи път у нас оперираха ухо без разрези

„Тапи“ по сливиците са знак за добър имунитет

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -