вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои хапчета за сърце може да се чупят за по-малка доза

Кои хапчета за сърце може да се чупят за по-малка доза

В топлите летни месеци високото кръвно често спада и е доста по-ниско в сравнение със зимните месеци. Причината е, че високите температури разширяват кръвоносните съдове на кожата и мускулите. Те се напълват с кръв, дошла от други части на тялото. Оросяването на мозъка може да се влоши.

В жегата се потим обилно, което намалява водните резерви на организма – има риск от дехидратация. Общият обем на кръвта също пада, а това също понижава кръвното. Затова пациентите с артериална хипертония често посещават личния си лекар с въпроси за промяна в дозата на някои от лекарствата си, казва д-р Чавдар Чобанов, общопрактикуващ лекар в Гоце Делчев.

Ефектът от лекарствата за кръвно – чак след петия прием

Първо той се осведомява за личния режим на хранене, работа и почивка на пациента. Има голямо значение дали човекът работи физически труд на открито, където е най-топло и няма възможност да пие вода, когато иска, или се труди на сянка и пие нормални количества течности. Това помага да се прецени евентуална промяна в дозировката на терапията.

Освен това организмът свиква с определени нива на кръвното и когато то падне, дори да е с горе-долу нормални стойности, може да получат замайване и дори да припаднат.

Лечение на високо кръвно – с монотерапия или комбинирани лекарства

При кои заболявания хапчетата може да се намалят

Тук основно в съображение влизат пациентите с артериална хипертония, при тях най-осезаемо се променя кръвното, казва още д-р Чобанов. По друг начин стоят нещана, ако човек има сърдечна недостатъчност. Лекарствата за тази диагноза са по-различни. Регулират помпената функция и ритъма на сърцето, затова не бива да се променят без консултация с кардиолог.

Ако става дума само за високо кръвно, в повечето случаи дозата може да се намали. Единият вариант е таблетката, която човек обичайно взема, да се счупи и раздели по някакъв начин. Дали тя е делима е описано задължително в листовката от производителя (всички листовки ги има и в интернет). Може да се ориентирате и по самото хапче – на него има разделителна чертичка или две на кръст, което помага за по-точно разделяне на дозата. 

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Стомашно устойчиви и с удължено освобождаване не се чупят

Таблетки, за които в листовката пише, че са „стомашно устойчиви“, не бива да се делят, защото ако се счупи, част от стомашния сок разгражда активното вещество и дозата става минимална или по-скоро формална, пояснява д-р Чобанов.

Таблетките с „удължено освобождаване“ също не трябва да се делят. Те са направени така, че малка част от активното вещество се отделя на определен период от време за по-пълноценно усвояване. Ако имат чертичка, то тя не е за подпомагане на разчупването, а само за външен вид.

Как да пием правилно лекарствата

Капсулите също не бива да се делят, защото това не може да се извърши прецизно. Освен това често те са направени така, че да подминат стомаха и да се разтворят в червата.

Филмирани таблетки, за които изрично е подчертано, че не са делими, не трябва да се разделят. Те са обвити в специално вещество, което има своето предназначение – да подмине стомашния сок. При нарушаване на целостта им ще има по-слаб ефект на активното вещество.

Д-р Чобанов не препоръчва пациентите сами да вземат решение за намаляване на терапията и за делене на таблетките. Ако нямат възможност да идат на лекар, поне да попитат в близката аптека дали хапчето е делимо.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -