петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да избегнем  летните инфекции?

Как да избегнем  летните инфекции?

Вирусни инфекции с основни симптоми остра диария и повръщане са често срещан проблем през лятото. Тези гастроентерити и ентероколити се причиняват от вирусни и бактериални стомашно-чревни инфекции през лятото  заради  високите температури, които са благоприятна  среда за размножаване на бактериите. Това заяви д-р Елена Топалова, гастроентеролог в МБАЛ „Медлайн“.

Обичайно се появява, когато човек е на почивка.  Не са редки обаче и случаите, когато са свързани със стрес в семейството или на  работното място, депресивни разстройства, продължителен прием на различни медикаменти заради различни придружаващи заболявания, грешно подбран диетичен режим.

Самолечението на диарията с газирано е вредно за червата

Храносмилателни нарушения са най-често функционални и представляват богата палитра от симптоми с неясна причина,  довела до засягане на невромускулната функция на храносмилателния тракт. Най-общо биват функционална диспепсия, която засяга хранопровода и стомаха, както и синдром на дразнимото черво, когато страда долният гастроинтестинален тракт.

Как се поставя точна диагноза

„Диагнозата се поставя трудно след множество клинични, лабораторни, микробиологични, инструментални методи за изключване на органично заболяване, посочи д-р Топалова. – След използване на балансови проби за оценка на смилателните ензимни нарушения на помощ в диагностиката се включват някои методи за изследване на фекалии, с които разполага нашата  микробиологичната  лаборатория. Такъв  е например методът за количествено  измерване на  белтък,  наречен фекален калпротектин. Той е  особено полезен в диагностичния план, защото е в сигнификантно високи стойности във фекални проби, когато има възпаление на тънко и дебело черво.“

Летен грип при децата – как да се справим бързо и ефективно

Функционалните заболявания са много трудно податливи на лечение, защото в повечето случаи не се повлияват от конвенционалната терапия на известните нозологични единици.

В същото време при доказване с фекални проби на причинител, най-често бактериален, който предизвиква гастроинтестинални оплаквания, лечението се подбира стриктно според изработена антибиограма.

Предпазни мерки, които всеки трябва да спазва

Това е въпросът, с който все повече пациенти се обръщат  към екипа на Отделението по гастроентерология в МБАЛ „Медлайн“, казва д-р Топалова.

Ето и нейните препоръки:

  • Бъдете предпазливи с храна, приготвяна навън или съхранявана неправилно. Най- често тя променя  вкуса си, когато вече е негодна за консумация.
  • Не бива да се влиза в близък контакт с болни хора, защото те са основен източник на инфекциите. Начините за предаване на инфекциите – вирусни или бактериални, са  фекално-орален допир, хранене с общи прибори, ползване на общи хигиенни принадлежности или по въздушно-капков път – при кихане, кашляне, по време на разговор.

Болки в стомаха – кои са причините?

  • Миенето на ръце е основно средство за предпазване.
  • Прием на пробиотици и пребиотици е добре да е след лекарска консултация, тъй като на нормалната чревна флора се разчита да поддържа общия имунитет на тялото.
  • Прием на разнообразна храна, богата на плодове и зеленчуци, които обаче не бива да изместват основните хранителни групи – белтъци, въглехидрати и мазнини. Избрани диетични режими, разчитащи само на плодове и зеленчуци, сами по себе си могат да доведат в някои случаи до функционални разтройства на гастроинтестиналния тракт.

Обърнете се към лекар специалист за диагностика и лечение, защото протрахирането на гастроинтестинален проблем, бил той и функционален, най-често води до задълбочаване на симптоматиката с нарушаване на качеството на живот.

Източник: Медлайн

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -