вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога и как се слага ваксина срещу грип при малки деца?

Кога и как се слага ваксина срещу грип при малки деца?

Сега е най-подходящият момент за поставяне на противогрипна ваксина, като се има предвид, че за изработването на антитела в организма, тоест специфичен имунитет срещу щамовете, включени във ваксината, минават 2-3 седмици.

Може ли обаче тя да се слага на съвсем малки деца? Има ли особености при поставянето или други неща, които майките трябва да знаят? Отговор на тези въпроси дава доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение  в Специализираната болница по инфекциозни болести “Проф. Иван Киров” – София.

Първата противогрипна ваксина в живота се слага в две дози

преглед на бебеПротивогрипната ваксина може да се поставя от 6-месечна възраст, посочи той. Когато се прави за първи път в живота преди навършване на 8-годишна възраст, трябва да се постави два пъти в интервал от един месец.

Следващата, която се прави, вече се поставя само веднъж. Най-добре е да се слага цяла доза, а не половин, съветва доц. Мангъров. Всъщност на практика няма разлика между дозата за деца и възрастни, затова и фирмите, производители на противогрипни ваксини, вече са се отказали да правят “детски” дози.

Тази година на пазара има само 4-валентни ваксини, които обхващат два щама от група А и два от група В. Тази форма е много по-ефективна.

Кога е препоръчително да се изчака

Ако детето е достатъчно здраво да ходи на градина, значи може да му се постави имунизация за грип. Обективният критерий за здраве е дали то има или не температура. Малко сополи, лека кашлица, леко хъркане не са противопоказание за поставянето на ваксина, каза още доц. Мангъров.

Обикновено грипната вълна набира сила през декември, а до епидемия се стига през януари и февруари, но всяка година е различно. Повечето пъти щамовете в обръщение, са тези, които са включени във ваксината. Сравнително рядко се получават изненади.

Някои години има по-висока успеваемост, а други години – не толкова. С 4-валентната ваксина се отбелязва по-добър ефект на защита.

4 вида грипни вируси ще ни разболяват тази зима

Защо да се ваксинирам, като пак може да се разболея

повишаване на имунитета болно детеТова е един от разпространените доводи сред хората, които пропускат тази имунизация. Наистина, противогрипната ваксина не пази от всички вируси, с които се срещаме през зимата. Има и други коварни респираторни вируси като RSV, аденовируси и др., които дават грипоподобни симптоми.

Грипът обаче е сериозна болест, която не може да се кара на крак. Човек истински се разболява и трябва да пази леглото няколко дни. Освен това този вирус, независимо от кой щам е, сериозно отслабва имунната система. Тя остава в това състояние седмици наред след самото преболедуване и прави човека по-уязвим за всякакви инфекции. 

Това което може да се направи и има смисъл да се направи за предпазване, е да се постави ваксина, подчертава инфекционистът. Дори погледнато като разход в семейния бюджет, цената на ваксината (20-25 лв.) е много по-малка от тази на лекарствата, които се налага да се купуват за лечението на грипа и които може да надхвърлят 200 лв., ако се развие бронхит или пневмония. 

По принцип е възможно човек да се разболее от грип, особено ако конкретният щам не е включен във ваксината. В Световната здравна организация има цяло звено, което се занимава с прогнозиране. Обикновено наблюденията на експертите са доста точни. Когато в Европа е лято, в Южното полукълбо е зима и така става ясно, кои щамове набират скорост за съответната година.

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Ако човек е ваксиниран, шансът да се разболее от грип е минимален. Все пак това не е напълно изключено. В медицината няма 100% сигурност, казва доц. Мангъров. Причините може да са свързани с особености на собствения организъм – например неспособност да се образуват антитела, някакви проблеми с имунната система. 

Ефективността на ваксината се движи от 30-40% до 70-80% при различните щамове и през различните години. По принцип обаче пази от тежко протичане и развиване на усложнения.

Но дори да предположим, че е постигната най-ниската ефективност – 30%, това също никак не е малко. Ако при епидемия може да се очаква, че ще се разболеят 1 млн. души, това прави 300 000 болни по-малко. 

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -