сряда, 30 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за хепатит и глаукома в Стара Загора

Безплатни прегледи за хепатит и глаукома в Стара Загора

Безплатни прегледи за хепатит и глаукома ще се проведат в Стара Загора през октомври 2018 г. От 10 до 12 октомври в Стара Загора са обявени профилактични прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена такава диагноза. Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на Болница „Тракия“. Посветена е на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

Прегледи за глаукома са без направление, но със записване

Задължително е записване на час на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които Болница „Тракия“ е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително.

Това дава шанс на болните да съхранят зрението си. По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 – 604. Общо 6784 са хората с диагноза „глаукома“, живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.

Безплатни тестове за хепатит В и С в Стара Загора

Втората акция за същия град е с безплатно тестване за хепатит В и С. На 8 октомври 2018 г. (понеделник) в центъра на град Стара Загора – до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки“ (парк „Алана”), в интервала от 10,15 до 15,30 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за двата вида хепатит. Изследването става с капка кръв от пръста, а резултатите се получават на място след минути.

Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще стартира с официално откриване, което ще започне в 10:00 ч. и участие в него ще вземат г-жа Кръстина Таскова, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Стара Загора, Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, Теодора Стоименова, представител на АбВи България, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”.

За участие в събитието са поканени проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, както и други представители на местната власт.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -