сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се спасим от соор - гъбична инфекция в устата

Как да се спасим от соор – гъбична инфекция в устата

Инфекцията с гъбички в устата (соор) може да е много болезнена. Може да се овладее с правилните мерки.

Кои са симптомите

Гъбичките в устната кухина се срещат по-често при хора със зъбни протези. Симптомите са болки при дъвчене и преглъщане. При други има парене, неприятно усещане в устата и смущения във вкусовите рецептори. Понякога може да има и подути лимфни възли. Езикът, устната лигавица и гърлото може да са обложени в бяло.

Кои са най-честите причини

Много хора имат от гъбичката Кандида албиканс (Candida albicans) в устата си. Носителите са около 75% от населението, казва проф. Оливер Корнели, инфекционист към Университеската клиника в Кьолн. При възрастните гъбичката Кандида е най-честият причинител на оплаквания в устната кухина. Тя създава проблеми, само ако се разпространи прекалено много – например при отслабена имунна система.

Това се случва например след химиотерапия. Има обаче и други групи хора, които са по-уязвими за гъбични инфекции. Това са пациентите с диабет тип 2 (захарна болест). Рискът от поява на инфекция с кандида се повишава и след продължителен прием на антибиотици или цитостатици.

Болните от астма, които приемат с инхалатор глюкокортикоиди, има някои правила. След процедурата да изплакнат устата с малко вода и да изядат нещо малко, за да отстранят от лигавицата в устата останалите частици от препарата.

В повечето случаи на кандидоза става дума за лошо поставени зъбни протези. Те причиняват микроскопични наранявания на лигавицата в устата и пречат на нормалното движение на слюнката. Гъбичките често се настаняват под самата протеза, обяснява проф. Корнели.

Въпреки че е неприятна, инфекцията с гъбички в устата в повечето случаи не крие други рискове за здравето. Само при хора на химиотерапия има риск от разпространение на Кандида в цялото тяло. Това налага да се вземат сериозни мерки за лечение на гъбичките.

Лечение на гъбички с билки и лекарства

При ясно изразени симптоми на гъбична инфекция е най-добре да се обърнем към лекар. Същото важи, ако в добавка човек вдига  температура или кандидозата се повтаря. Гъбичките обикновено се лекуват успешно с помощта на препарати, които съдържат активните съставки миконазол и нистатин. Дозировката ще прецени вашият лекар. Лекарството се приема поне още два дни, след като симптомите отшумят.

Използването на антисептични разтвори за устата подпомагат оздравителния процес. За жабурене са подходящи и разтвори с екстракт от смирна. Ако прилагате такива тинктури обаче, трябва да се изчака малко след прилагане на антимикотичния препарат, за да се избегне раздразнение на лигавицата. Подобен ефект дават и тинктури от салвия и арника. Те също действат антисептично в устната кухина.

Ако проблемът е свързан с носенето на зъбни протези, се налага да обърнем по-голямо внимание на хигиената и протезите да се чистят по-внимателно. Налага се и по-честа смяна на четката за зъби.

При кърмачета, които нямат друг сериозен здравословен проблем, са подходящи препарати, съдържащи амфотерицин и нистатин. Биберони и шишета се обработват с вода при висока температура.

Гъбичките се хранят със захар

За профилактика на гъбичната инфекция трябва да се избягват храни, които съдържат прекалено много захари или мая. Кандида се хранят именно със захари. Ограничете приема на плодови сокове и кисели храни, защото могат да причинят болезнено усещане заради инфекцията. Ограничете и приема на млечни продукти, които увеличават образуването на слуз в организма.

Кандида използва нападнати от кариес зъби като резервоар, затова лечението на зъбите е част от терапията при упорита гъбична инфекция.

Източник: www.apotheken-umschau.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Какви са симптомите при гъбична инфекция на ухото? Как се диагностицират гъбичките в ухото? Какво е лечението на отомикозата?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -