сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за ревматизъм в Пловдив

Безплатни прегледи за ревматизъм в Пловдив

Ревматичните заболявания са цяла палитра, а понякога поставянето на точна диагноза е трудна задача. Общопрактикуващите лекари у нас масово не разпознават симптомите на ревматичните заболявания. Пациентите не се изпращат на специалист навреме и така лечението им се отлага.

Вижте тук още статии за ревматизъм

Затова Организацията на пациентите с ревматични заболявания в Българи (ОПРЗБ ) започна информационната кампания „Не отлагай, прегледай се днес“ (Don’t Delay, Connect Today).  Тя бе обявена в  Световния ден за борба с артрита– 12 октомври. Свързана е с инициативата на Европейската лига за борба с ревматизма (ЕУЛАР), която ще се проведе едновременно в цяла Европа.

Пациентската организация е успяла да договори безплатни прегледи за пациенти с ревматични оплаквания, които ще се проведат в Пловдив. В УМБАЛ „Пълмед“ д-р Клинканов ще преглежда без направление и без заплащане на 24 и 25 октомври от 10 до 16 часа. Адресът на кабинета е ул. Перущица 1А, блок А, ет. 4, кабинет 404. Телефоните за записване са 032 607 349 и 070031033.

Второто място за безплатните прегледи е МБАЛ „Тримонциум“, където ще преглежда доц. Генева. Тя ще приема пациентите на 17 октомври 2017 (вторник) от 10 до 12 часа, и на 18 октомври от 13 до 15 часа. Адресът за прегледите е бул. Цар Борис III №126, а телефоните за записване са 032 663966 и 032 632077.

лупус ревматизъм

Ревматизъм се отнася до около 100 различни заболявания

От Организацията на пациентите с ревматични заболявания подчертават, че целта е да общественото внимание да бъде насочено към ранната и навременна диагностика на ревматичните заболявания.

Ревматичните заболявания може да са възникнали сами по себе си или пък да са свързани с друго заболяване – например псориазис или лупус. Ревматизъм е понятие, зад което се крият около 100 заболявания, предизвикани от възпаления и смущения в обмяната на веществата.

Често засегнатите са млади хора в активна възраст, за които адекватното лечение е условие да водят пълноценен живот и да ходят на работа. Понякога симптомите са неспецифични: постоянна умора, лека температура, липса на апетит. Засегнатата става се зачервява, подува и боли.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -