вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕвтино лекарство пази от рак на гърдата

Евтино лекарство пази от рак на гърдата

Евтино лекарство може да предпази от рак на гърдата жени, които са в по-висок риск заради наследственост или други фактори. Става дума за Анастрозол, използван в продължение на много години за лечение на болестта. Той вече може да се прилага и за предпазване от болестта, съобщи Би Би Си.

Скорошни проучвания показват, че лекарството може да намали честотата на рак на гърдата с почти 50% при жени след менопауза с умерен или висок риск от заболяването. Затова здравните власти в Англия разпоредиха личните лекари да го изписват на жени с фамилна история за карцином на млечната жлеза. Близо 289 000 дами вероятно отговарят на условията за лекарството.

Анострозол ще се изписва от личните лекари в Англия при рискови пациенти

Здравните власти изчислихе, че това може да помогне за предотвратяването на 2000 случая на рак на гърдата в Англия. Прогнозата е на NHS England – здравна каса, която изчислила, че може да спести 15 милиона британски лири от разходи за лечение.

Всяка жена, която се притеснява, че има по-висок от нормалния риск от рак на гърдата, може да се свърже със своя личен лекар, който може да я насочи към специалист за пълна оценка на риска, като вземе предвид фамилната анамнеза.

Анастрозол е лекарство, чиито патент е изтекъл. Това означава, че молекулата може да се произведа от повече компании. Цената му е доста ниска. В България опаковка от 30 таблетки се предлага за около 15-17 лв. в аптеките.

Би Би Си цитира една пациентка – Лесли Ан, която точно завършила пълен 5-годишен превантивен курс с анастрозол. „Мога да живея, без постоянно да се тревожа или да мисля какво би могло да стане, ако развия рак на гърдата, – казва тя. – Лечението даде на семейството и на мен спокойствие и, което е по-важно, продължително бъдеще, което да очаквам с нетърпение.“

Лекарството е по-ефективно от тамоксифен и с по-малко странични ефекти

Проф. Питър Джонсън, национален клиничен директор на NHS England за рака, заяви по BBC Radio 4, че лекарството е „много привлекателна“ перспектива за пациентите с висок риск от рак на гърдата. Изследванията сочат, че е по-ефективен за защита срещу болестт. Има по-малко странични ефекти от тамоксифен, който вече се предлага като превантивно лечение.

„Хората са особено загрижени за образуването на кръвни съсиреци, а също и в някои случаи за развитието на рак на ендометриума [когато приемат тамоксифен]. Анастрозолът изглежда не прави това, така че е по-привлекателна идея“, каза той.

Но все още съществува риск от някои странични ефекти от лекарството, които могат да наподобяват симптоми на менопаузата. Най-често срещаните включват:

 • горещи вълни
 • чувство на слабост
 • болка или скованост в ставите
 • артрит
 • кожен обрив
 • гадене
 • главоболие
 • остеопороза
 • депресия

Пациентите, страдащи от нежелани реакции, трябва да се консултират със своя лекар или фармацевт.

Блокира ензим, наречен ароматаза, за намаляване на хормона естроген

Анастрозол действа, като блокира ензим, наречен ароматаза, за намаляване на хормона естроген. Лечението се приема като таблетка от 1 mg веднъж дневно в продължение на пет години. Защитният ефект продължава години след като жената е спряла да приема лекарството, казаха служители.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак в Англия, с повече от 47 000 души, диагностицирани всяка година. Осем от 10 от тези случаи са диагностицирани при жени на възраст над 50 години. Жените с мутация в един от гените BRCA са изложени на риск от развитие на рак на гърдата и рак на яйчниците.

Повечето жени в Обединеното кралство имат 15% шанс да развият рак на гърдата през живота си, но това значително се увеличава, ако имате мутация.

От всеки 100 жени, които имат BRCA1 генна мутация:

 • 65 до 85 ще развият рак на гърдата през живота си (65 до 85% риск през целия живот);
 • 40 до 63 ще развият рак на яйчниците (40 до 63% риск през целия живот).

От всеки 100 жени, които имат BRCA2 генна мутация:

 • 40 до 85 ще развият рак на гърдата през живота си (40 до 85% риск през целия живот)
 • 10 до 27 ще развият рак на яйчниците (10 до 27% риск през целия живот).

Жените с BRCA мутации също са по-склонни да развият рак на гърдата в по-млада възраст. Специалистите съветват жените, в чиито семейства има пациенти с тези заболявания, да си направят генетичен тест , за да разберат дали са носители на тези гени.

„Вече видяхме положителния ефект, който анастрозолът може да има при лечението на болестта, когато е била открита при жени след менопауза, и сега можем да го използваме, за да спрем изобщо развитието й при някои жени“, поясни Министърът на здравеопазването Уил Куинс.

Редактор Ина Димитрова

Източник Би Би Си

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -