четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЕндокринолог: Грипът протича по-тежко, ако сте с диабет

Ендокринолог: Грипът протича по-тежко, ако сте с диабет

В сезона на острите респираторни заболявания и грипа едни от най-засегнатите са пациентите с хронични заболявания и най-вече тези с болести на дихателната система или метаболитни (диабет, метаболитен синдром и др.). Грипът при тях повишава риска от усложнения. Не се изключва дори фатален изход, каза началникът на Отделението по Ендокринлогия в МБАЛ „Медлайн“ д-р Димитър Георгиев.

Диабетът често протича с повишен холестерол, хипертония

От метаболитните най-разпространен и с определяща роля за тежко протичане на инфекцията е захарният диабет (ЗД). При него са характерни множество придружаващи заболявания като сърдечно-съдови болести, артериална хипертония, затлъстяване, повишен холестерол, атеросклероза.

Това изисква задължително да се предприемат мерки за предпазване от предстоящата сезонна грипна вълна. За тези пациенти е характерно много по-бързото заразяване, по-тежкото протичане и най-вече по-честите усложнения от вирусните инфекции. Това много често налага прегледи при специалисти и хоспитализации в инфекциозни отделения, когато водещата причина е грип, или в ендокринология и кардиология.

Препоръката е при липсата на противопоказания да се предприеме имунопрофилактика спрямо основното заболяване. Пациенти с хронични болести е добре да бъдат лекувани със специфични противогрипни препарати още в първите 48 часа от първите симптоми. За да бъде ефективна противогрипната ваксина, е необходимо да се постави поне месец преди предполагаемото заразяване. У нас е добре тя да се направи през есенните месеци, най-късно до края на ноември.

Контрол на кръвната захар по време на инфекцията

Добре е пациентите със захарен диабет да бъдат обучавани относно контрола на кръвната захар по време на инфекцията. Те трябва да бъдат в тясна връзка с лекуващите ги ендокринолог, кардиолог, пулмолог и инфекционист с оглед комплексното повлияване на инфекциозния процес, но и на хроничните заболявания.

Ненавременното лечение и неправилното поведение много често водят до остри усложнения на диабета, налагащи интензивно лечение и понякога с риск от фатален изход. Важно е диабетиците да бъдат информирани за начина на поставяне на ранна диагноза. Така те ще търсят специализирана лекарска помощ и ще започнат комплексно лечение. Хроничните заболявания трябва да се поддържат в компенсирано състояние.

Не на последно място са и правилата за спазване на висока лична хигиена и превенция от инфекциозни заболявания. Мерките са: ограничаване на срещите с много хора в затворени помещения, носене на маски, особено при посещение в поликлиники, болници, в обществения транспорт и пр.

Изследвания дават сведения за възможен дефицит на витамини

От огромно значение е поддържането на добра имунна система чрез здравословно хранене и спорт. Може да се приемат комбинирани витамини, природни имуностимулатори като черен бъз, клеев сироп и др. Честите клинични и лабораторни изследвания биха осигурили по-пълна информация на лекарите и пациентите за статуса на организма на болния. Важно е да се види дали има дефицит на витамини.

Грипът, както е добре известно, е вирус, който не се повлиява от лечение с антибиотици при отсъствието на бактериална инфекция. Това означава да не се бърза с приема на антибиотици още в първите дни. Затова непреднамереното и неправилното им използване би усложнил общото състояние чрез предизвикване на дисбактериоза и компрометиране на имунния отговор, вместо да спомогне за правилното лечение.

Гаранция за бързо оздравяване и избягване на усложненията е ранната диагностика и комплексно лечение от екип специалисти, обобщи д-р Георгиев. Диабетиците трябва да посетят лекар при симптоми на вирусна инфекция, дори да смятат, че сами могат да овладеят ситуацията.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -