четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолести на щитовидната жлеза и бактериална вагиноза

Болести на щитовидната жлеза и бактериална вагиноза

Заболяването на щитовидната жлеза, особено хипотиреоидизмът (понижена функция на щитовидната жлеза), може потенциално да допринесе за повишен риск от развитие на определени инфекции, включително бактериална вагиноза, но и много други. Връзката между заболяването на щитовидната жлеза и тази податливост към инфекции обаче не е напълно разбрана и изисква допълнителни изследвания.

Нарушаване на имунната система при хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът може да засегне различни аспекти на имунната система, което потенциално води до нарушен имунен отговор. Имунната система играе решаваща роля в защитата на тялото срещу инфекции, включително тези, засягащи вагиналната област. Когато имунната система е компрометирана, тя не се справя достатъчно ефективно за предотвратяването или контролирането на бактериалния свръхрастеж. Така за кратко време се стига до развитието на бактериална вагиноза.

Освен това хормоналните дисбаланси, свързани със заболяване на щитовидната жлеза, също могат да повлияят на вагиналната среда. Някои хормони като естроген помагат за регулиране на баланса на бактериите във влагалището. Всяко смущение в нивата на хормоните, което може да възникне при дисфункция на щитовидната жлеза, може потенциално да наруши естествената вагинална флора и да увеличи риска от развитие на инфекции.

Важно е да се отбележи, че въпреки че може да има потенциална връзка между заболяването на щитовидната жлеза и инфекциите, това не е пряка или изключителна причина. Много други фактори, като хигиенни практики, сексуална активност и вагинално pH, също играят значителна роля при възникването на такива забовявания.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -