сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЖени над 45 г. може да се прегледат безплатно за миома в...

Жени над 45 г. може да се прегледат безплатно за миома в Бургас

В УМБАЛ Бургас стартира инициатива, която дава възможност на жените над 45 г. да се прегледат безплатно за миома. Тя се реализира с прякото съдействие на началника на Отделение по гинекология д-р Радослав Горанов. Безплатните прегледи ще се провеждат през целия месец април в отделението. Има само едно условие – прегледите ще се извършват без направление, но те са предназначени само за здравноосигурени жени, подчерта д-р Радослав Горанов. Целта е да се даде още една възможност за преглед при гинеколог за работещите жени. Ако не се постави диагноза навреме, миомата може да нарасне неимоверно, да притисне други органи и да застраши живота на жената. В Отделението по гинекология на УМБАЛ Бургас все по-често пристигат пациентки за спешни операции, които са можели да бъдат избегнати, подчерта д-р Горанов.

Записване за прегледите се прави на тел. 0887033326, всеки делничен ден между 12 и 13 ч.

Какво представлява миомата?

Това доброкачествен тумор на матката, който се среща много често при жените. Честотата в България дори е по-голяма, отколкото в Европа. Според статистиката на континента като цяло около 20-25% от жените в репродуктивна възраст (25-49 години) страдат от миома. В България те са дори 30% от жените в репродуктивна възраст .Това прави почти половин милион жени с тази диагноза. Повечето случаи – 80%, протичат без изявени симптоми.  40 процента от пациенткитe с клинични оплаквания се налага да бъдат оперирани.

Образуването на миомата е свързано с дисбаланс на хормоните. На науката е известно, че за нарастването им роля играе естрогенът. Много жени се шокират, когато чуят за наличието на образувание, защото го свързват с поява на рак. Сами по себе си миомите не са ракови образувания, но ако не се открият и лекуват навреме, могат да доведат до сериозни здравословни проблеми. Основна причина за възникване на миомите са повишените нива на женските полови хормони. Прекалено голямото количество естрогени може да е свързано с повишеното им отделяне в яйчниците. Други възможни причини на кисти, продължителен прием на хормони, липса на овулация.

Миомите на матката се диагностицират най-често при жени в репродуктивна възраст. Те са основна пречка за бременност по естествен път. На практика са като механична преграда за извършване на оплождането.  Заради тях маточната кухина се деформира и не може да се износи нормална бременност. Така се превръщат и във водеща причина за аборт.

Симптоми на миома

Проявите, които може да породят подозрения за миома зависят от броя на образуванията и разположението им в матката. Най-често срещани симптоми са:

  • обилна менструация,
  • анемия в резултат на кръвозагубата,
  • дисменорея (болезнен цикъл),
  • болки в таза,
  • често уриниране
  • безплодие.

Сравнително често се налага оперативно лечение. За предоперативна терапия се предлагат лекарствени терапии, които намаляват размера на фиброзните тумори и възстановяват нивата на хемоглобина.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -