четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВаксината за рак ще се дава след консултация с лекар

Ваксината за рак ще се дава след консултация с лекар

Удовлетворена съм, че след 5 г. активна работа най-после и в България ваксината срещу рака на маточната шийка ще е безплатна за желаещите, каза Лили Асенова от Националното сдружение за профилактика на заболяването. Така страната ни става 23-тата в ЕС, която ще предостави гратис на момичетата тези инжекции. Организацията се бори за включването на ваксината към безплатните препарати от 2006 г.

Както повечето ангажирани с пациентското движение Лили Асенова лично е преживяла тежката диагноза, но е успяла да се пребори с болестта.

2 млн. лв., предвидени в бюджета на НЗОК за 2012 г., са напълно достатъчни на първо време, смята тя. За разлика от другите ваксини, които се купуват от здравното министерство, тази ще минава през касата. Това означава, че хората ще получават рецепта и ще вземат препарата безплатно от аптеката. Преди това ще имат възможност да се консултират с лекар специалист, който ще отговори на всички въпроси, свързани с приложението. Този вариант е по-добър, убедена е Асенова. Така ще се избегне грешката на Македония, където включили ваксината в задължителния имунизационен план. Държавата хвърлила милиони да купи количества за всички, но накрая се наложило да унищожи част от тях, тъй като в началото не всички знаели или искали да се възползват от възможността. От януари пациентската организация започва масирана информационна кампания, за да могат повече хора да научат за новите безплатни ваксини.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -