четвъртък, 16 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът идва чак през януари

Грипът идва чак през януари

Грипът тази година ще се забави. Повишаване на заболеваемостта се очаква едва след коледните и новогодишни празници. Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ, на национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика“. В момента обстановката в страната е спокойна. Лабораторно доказани са все още само по една проба от грипа тип Б (Бризбейн) и тип А (Калифорния или известен още като свински).

През последната седмица има дори известен спад на пациентите с остри респираторни заболявания, каза още д-р Кунчев. Миналата седмица са били общо 4000, а тази – 3500.

Само 500 души са с доказан грип в Европа сега. Най-много случаи имало в Холандия, след това са Норвегия, Шотландия, но и Испания.

В България най-вероятно вече има случаи на нилска треска (западнонилски енцефалит), допълни д-р Кунчев. „До момента той не е регистриран в България, което според мен се дължи на това, че не го търсим както трябва. Няма начин да има случаи в Гърция, Македония, Румъния. Украйна, Италия и Турция, а да го няма при нас“, коментира той. Климатичните условия за западнонилски енцефалит в нашата страна са налице. Въпрос на организация и надзор било да се докажат случаи, а след това да се вземат мерки.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -