четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаУдължиха срока за безплатните тестове на хепатит С

Удължиха срока за безплатните тестове на хепатит С

Кампанията за безплатно тестване на хепатит С бе продължена до 11 юни, съобщават организаторите – пациентските организации „Хепасист“ и „Хепактив“. Допълнителният месец се налага поради големия интерес от фирми и институции към възможността изследването на капка кръв да става на работното място. В старта на кампанията се включиха известни личности, сред които волейболистът Евгени Иванов (на снимката).

Известно е, че Балканите са гореща точка за хепатит. По оценка на лекари болните у нас са около 110-150 хиляди души. Спазването на строга хигиена може да предпази човек от хепатит А и В. За тях има и ваксина. За хепатит С обаче имунизация няма и единствената профилактика на усложненията от инфекцията е човек да се тества. Вирусът на хепатит С често води до рак на черния дроб и цироза.

Рискови са всички, които се подлагат на стоматологични интервенции, пиърсинг, маникюр, педикюр. Инфекцията се предава по кръвен път. Безплатните тестове сега се правят в лаборатории „Кандиларов“ в София и Варна, в Пловдив в лаборатория „Писанец“, в Плевен – в МЦ „Екзакта Медика“, и в Стара Загора – в „Биоком 98“. Кампанията се подкрепя от „Рош България“.

Свързана тема: Безплатни тестове за хепатит С в София и Варна

СНИМКА: HEP HOUR

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -