понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНовости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

През последните десетина години се въведоха много нови методи в сърдечната хирургия, казва проф. Генчо Начев, директор на университетската болница „Св. Екатерина“ и един от най-изтъкнатите наши кардиохирурзи. по думите му това не влияе толкова върху увеличаването на продължителността на живота, колкото спомага да се намали инвалидизацията на пациентите.

Инвазивната кардиология навлезе в редица заболявания, каквото е острата дисекация на гръдната аорта, добави професорът. Там вече с катетър се слагат протези и няма нужда от тежки отворени операции. „Инфарктът вече не е такова страшно заболяване. Коронарният съд се разширява, слага се стенд и миокардните клетки не умират. Човекът след това е напълно работоспособен“, изтъква предимствата на новостите проф. Начев.

В кардиохирургията също има новости – инфарктът вече се лекува оперативно в острата му фаза.  Могат успешно да се отстраняват аневризми на сърцето вто продължава да работи нормално. Лекуват се успешно и някои дефекти на прегради на сърцето. Това няма никакви негативни последствия за човека. Подмяната на клапи на сърцето също става по миминално инвазивни начини. Вече не се правят отворени операции, достъпът става само през малък разрез от 4-5 см. Това също са сериозни постижения – веднъж спасяват живота, но и ограничават нетрудоспособността на по-късен етап, смята проф. Начев. Това е целта на всяко лечение – хората да могат да се върнат към нормалния си ритъм на живот.

„Навремето смъртонстта при инфаркт беше много голяма, защото нямаше как да се помогне на хората. Сега тя е паднала дори под 7% в болници, където пациентите са третирани инвазивно. Там, където бавят болните повече от 6 часа, където няма модерна ефективна помощ, смъртността е по-висока. Трябва да се говори повече за това, къде хората да търсят повече помощ. Те трябва да знаят къде е най-близката болница с добра инвазивна кардиология и да отиват там още при поява на първите симптоми. Никой няма да ги върне. Това ще спаси не само живота им, но ще запази и жизнеността им, дори ако са в пенсионна възраст“, коментира кардиохирургът.

Има още много новости в кардиологията, които се прилагат в Европа, но у нас все още не. „За някои имаме готовност постепенно да започнем въвеждането им. Не сме започнали, защото няма финансиране. За други сме готови да пратим хора да се обучат. За тази цел трябва да има фонд за иновации или нововъведения, който помага със средства. Той може да действа не само за сърдечносъдовите заболявания, но и за много други, да действа за цялото здравеопазване. Такъв фонд може да проучва и да определя кои са иновациите, които биха оказали ефект върху медицината през следващите 25 г. Така държавата няма да се занимава с неща, които не са много сигурни“, изрази мнение проф. Начев. Според него трябва по-активно да се работи за приемане на  новости, които са утвърдени по света. В Европейската харта на правата е записано и това – право на иновации. Винаги съм казвал, че българският пациент не е втора ръка, той е точно толкова ценен, колкото немския и френския болен, обобщи професорът. 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -