понеделник, 30 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниКръвен тест хваща 5 г. по-рано рака на гърдата

Кръвен тест хваща 5 г. по-рано рака на гърдата

До 5 години кръвен тест ще може да открива рака на гърдата, още преди първите симптоми на заболяването. Откритието е на британски учени, съобщава „Дейли мейл“. Изследователите от Imperial College в Лондон са установили, че има връзка между рака на гърдата и промени в левкоцитите. Според експертите жените, чиито бели кръвни клетки са по-податливи към генетични модификации, са с два пъти по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Тези изменения могат да възникнат в резултат на употреба на алкохол, цигари, радиация, замърсена околна среда и хормонално въздействие. Учените анализирали кръвни проби на 1380 жени на различна възраст. Рак на гърдата е открит при 640 от тях. Кръвните тестове са го установили средно 3 г. преди да бъде поставена официалната диагноза.

В някои случаи те дори предсказали развитието на коварната болест 11 години преди диагнозата. Тази методика е особено точна при по-младите жени под 60 години. Откритието на британските експерти ще позволи на всяка жена да разбере дали е предразположена към рак на гърдата в следващите десетина години само с помощта на кръвен тест.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -