сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКардиолозите вече могат да предвидят инфаркта и да го спрат

Кардиолозите вече могат да предвидят инфаркта и да го спрат

Инфарктът може да бъде предотвратен в немалко случаи, стига човек да прави редовно изследвания. Диагностичните методи вече позволяват да се определи какво е холестеролното съдържание в плаката. Може да се види каква е силата, която кръвообращението упражнява върху нея, разказва доц. Кирил Карамфилов от Александровска болница. Той завежда Отделението по инвазивна кардиология към Клиника по Кардиология в Александровска болница. Има петнадест годишна практика в инвазивната кардиология. Получените данни от новите изследвания позволяват да се анализира рискът от разкъсване на плаката, което води до остра тромбоза и инфаркт.

Холестеролът е основен рисков фактор, затова стойностите му трябва да се проследяват редовно. Това е още по-важно, ако човек има диабет, високо кръвно или близки роднини, които рано са получили инфаркт или инсулт. Има хора с фамилно обременяване, при които по-лесно се натрупват триглицериди и холестерол.

Как се получава плаката в съдовете

Върху някои рискови фактори за атеросклероза не можем да влияем. Това са:

  • Възраст
  • Пол
  • Фамилна анамнеза

Можем обаче да променим или поддържаме в нормални граници:

  • Високо кръвно
  • Висока кръвна захар
  • Физическа активност
  • Пушене
  • Диабет

При възрастните хора обикновено плаката нараства бавно във времето, като стеснява и запушва съдовете. При младите хора плаките се отличават с обилно съдържание на некротична маса. В нея има холестерол, триглицериди и фибротични елементи. Тази некротична маса е покрита от „шапка“. Когато тя е тънка, плаката по-лесно се разкъсва. В този момент тромбоцитите се свързват със субендотелното пространство. Слепяйки се помежду си, образува тромб, който запушва съда.

В зависимост от риска от инфаркт или друг съдов инцидент при конкретния пациент се преценява терапевтичното поведение, пояснява доц. Карамфилов. Първо се определя доколко плаката е стеснила проходимостта на съда. Ако стеснението е 30-40%, то рискът не е много голям и обикновено се минава на медикаментозно лечение. Ако плаката заема обаче 70-90% от съда, рискът от усложнения е висок и се препоръчва интервенционално лечение. Плановото отпушване на съда предотвратява усложнения като масивен инфаркт, посочва кардиологът. Спестяват се страдания на пациента. При инфаркт или исхемична болест недостатъчното кръвообръщение в сърцето води до загиване на функционално активна мускулна маса.

Статини и медикаменти, които разреждат кръвта, са най-важни

Някои пациенти се намират в т. нар. „сива зона“, при която има риск, но той не е прекален голям. При тях се предписва агресивно медикаментозно лечение. Назначават се по-чести контролни прегледи за правилна оценка на риска.

Някои пациенти имат опасения, свързани с редовния прием на статини. Страховете им нямат основание, ако терапията се провежда под надзора на специалист, казва кардиологът. Има две групи лекарства, които категорично водят до увеличаване продължителността на живота при сърдечно болните, допълва той. Това са антикоагулантите (разреждат кръвта) и статините (действат за намаляване на холестерола). Има и препарати, които се дават за подобряване на комфорта на живот. За лекарите най-важен е ефектът за намаляване на усложненията и увеличаване на продължителността на живота.

Странични ефекти може да настъпят при високодозисна терапия (агресивно лечени със статини), ако тя не е съвсем точно индицирана.  Това обаче са по-скоро изключения или единични случаи. Няма съмнение, че ползата от лечение надвишава многократно възможните рискове. Важно е пациентът да бъде предупреждаван за възможни странични ефекти. Да бъде проследяван активно чрез контролни прегледи. Тогава се вижда ефект от лечението и ако е необходимо лекарствата му могат да бъдат сменени с други. Съвременната кардиология разполага с голямо разнообразие от медикаменти.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -