четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниФини прахови частици от газовете на колите открити в мозъка

Фини прахови частици от газовете на колите открити в мозъка

Фини прахови частици, вдишани от замърсения градски въздух, са открити в мозъчна тъкан, съобщи Би Би Си, цитирайки ново проучване на университета в Ланкастър, Великобритания. Частиците железен оксид се смятат за токсични и – макар все още да липсват доказателства, се свързват със заболявания като алцхаймер.

Откритието е наречено „шокиращо“ от изследователите и повдига нова серия въпроси около рисковете за здравето от замърсяването на въздуха. Проучването доказва, че миниатюрни частици магнетит – минерал, един от вариантите на железния оксид, които може да попаднат в дробовете чрез вдишване на замърсен въздух, успяват да стигнат до мозъка. Над 3 млн. души всяка година умират вследствие на глобалното замърсяване на въздуха по данни на СЗО.

Проучването анализира проби от мозъчната тъкан на 37 души. От тях 29 са на възраст от 3 до 85 г. и са живели и починали в Мексико сити – един от най-замърсените градове в света, а 8 – в Манчестър. Те са между 62- и 92-годишни, като някои са починали с остри форми на невродегенеративно заболяване. Най-високото количество частици магнетит са открити у 32-годишен жител на Мексико сити, починал при катастрофа.

Водещият автор на проучването проф. Барбара Маер преди това е открила магнетит при изследване на въздуха около натоварен път в Ланкастър. Тя предположила, че подобни частици може да бъдат открити в мозъчна тъкан и това станало факт. „При изследването на мозъчна тъкан се вижда, че тези фини частици са навлезли в клетките и когато ги изтеглихме, се оказа, че те са милиони само в грам мозъчна тъкан. Това означава милион възможности за увреждане“, коментира проф. Маер.

Микрочастиците имат сферична форма с диаметър 200 нанометра. За сравнение, косъмът е с дебелина 50 000 нанометра. Формата доказва произхода на частиците – те идват от газовете на колите. Отделят се от работещите при високи температури автомобилни двигатели и спирачни системи. Те се откриват заедно с други метали като платина, която идва от катализаторите на колите.

„За първи път се откриват фини прахови частици в мозъка. Тепърва ще се проучва връзката между мръсния въздух и увеличаващите се невродегенеративни заболявания“, коментират от изследователския екип.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -