събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКлоуни веселиха децата в Кардиологичната болница за първи учебен ден

Клоуни веселиха децата в Кардиологичната болница за първи учебен ден

Учебната година започна и за децата в Националната кардиологична болница. За доброто им настроение се погрижиха специални клоуни. Те направиха открит урок по здраве, използвайки средствата на театъра и смехотерапията. Клоуните посещават децата два пъти седмично в отделенията и така правят по-лек престоя на болните деца.

Празникът бе организиран от ръководството на болницата. На веселото откриване присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. Марио Станкев, началникът на Клиника по педиатрия и детска кардиология доц. Анна Кънева, лекари и родители.

Клоуните работят в клиниката целогодишно, като посещават децата два пъти седмично. В България първите медицински клоуни започват преди 7 години в УМБАЛСМ „Пирогов” чрез  „Клиника по психо и смехотерапия“. Медицинската клоунада възниква през 80-те години в САЩ, когато доктор Хънтър Кампбъл  слага червения нос, облича се като клоун и започва да носи радост и усмивки както на болни, така и на деца-сираци и здрави деца. В Израел  актьорът Давид Бараши създава цяла система за обучение на медицински клоуни, които са част от екипа на педиатричните болници.клоуни детска кардиология

Клиниката по детски болести и детска кардиология в Националната кардиологична болница, както  и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации са единствените структури в страната, в които се осъществява цялостна диагностика, оперативно и интервенционално  лечение на деца с вродени и придобити сърдечни заболявания.

В отделението по детски болести се лекуват деца с тежки заболявания на дихателната система, включително новородени и недоносении деца. Секторът за интензивно лечение към отделението по педиатрия е единственият в София, в който се лекуват деца с тежки заболявяния на дихателната система, нуждаещи се от апаратна вентилация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -