вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да поддържаме оптимална влажност у дома

Как да поддържаме оптимална влажност у дома

Поддържането на оптимална влажност на въздуха в помещенията през зимата е проблем, с който всеки се сблъсква. Той не бива да е нито прекалено сух, нито прекалено влажен. Влажността на въздуха трябва да е между 40 и 60 процента. Ако тя е достатъчно голяма, дишането се улеснява, защото се пречи на изсъхването на лигавицата.

Сухата носна лигавица се инфектира по-лесно

Ако лигавицата в носоглътката е прекалено суха, всякакви болестотворни причинители се закрепват към нея по-лесно. Американско проучване сочи, че грипните вируси остават по-дълго активни в сух въздух. При такива условия страда и кожата – тя е склонна към зачервявания, раздразнения и възпаления.

Сухият въздух (под 40%) може да бъде причина за кашлица, без да сме болни, или за корички, които се образуват в носа – жълто-зелени до черни на цвят, казва д-р Норберт Мюленхаузен от Немския съюз на алерголозите. Влажността на въздуха може да се установи с помощта на хигрометър. Тя не бива да надвишава 60%. Иначе има риск да се образува плесен, защото по студените места на стените се утаява много влажност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Кухненската гъба е най-мръсното нещо в жилището 

Мъжете са по-щастливи, ако помагат вкъщи 

Източници на радиация дебнат у дома 

Как да проветряваме правилно?

За да пуснат малко свеж въздух, много хора открехват прозореца леко. Според д-р Мюленхаузен това е погрешно. Около прозореца се образуват студени места, в които се утаява влажност. По-добре е прозорецът да се отваря широко през няколко часа и да се прави ударно проветряване.

Откъде се взема влажността в помещенията?

Първо – от самите хора, тъй като ние постоянно издишваме въздух, наситен с пара. Така отделяме по половин литър на нощ. Растенията също отделят влага, затова трябва да се внимава с разполагането им в стаите.
Също така не се препоръчват стайните фонтани, които отделят аерозолна мъгла и овлажняват въздуха. Причината е, че техните аерозоли може да пренесат в белите дробове различни болестотворни причинители, които се размножават в самите фонтанчета, ако те не се почистват добре. Така микроби (гъбички, бактерии), алергени може да проникнат чак до алвеолите. Специалистите наричат възпалението им на шега „алвеолит на стайните фонтани“. Симптомите са кашлица, температура, зъзнене и недостиг на въздух.

Помагат ли стайните овлажнители

Най-добре е да използваме стайни овлажнители, които се състоят от контейнер, който се закрепва на парното. Там също може да се образуват колонии от микроби, но поне не се пръскат във въздуха с аерозолите. Друг добър подход е да се сложат влажни кърпи на радиаторите. Все пак влажността е добре да се следи с уред.
Какво да правим обаче в ситуации, когато не можем да предприемем нищо за овлажняване на въздуха, например в самолета? Можем да пием достатъчно течности, това донякъде компенсира сухия въздух наоколо. Освен това носете със себе си някакъв овлажнител за носната лигавица – спрей или мехлем, за да я поддържате свежа.

Източник: apotheken-umschau.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. Как узнать влажность воздуха в доме — для этого существуют четыре проверенных способа. Самым достоверным будет применение гигрометра — надежного прибора для измерения влажности воздуха внутри помещений. Чем измеряют влажность воздуха в квартире, когда нет гигрометра? Подручными средствами. Безусловно, они не выдадут точные цифровые данные, но в целом определят, необходимо ли воздуху в жилище сушка или дополнительное увлажнение.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -