Кухненската гъба е най-мръсното нещо в жилището

PRINT

Гъбата за миене на съдове е призната за едно от най-мръсните неща в къщата. Анализи разкриват, че тя е 200 000 пъти по-мръсна от тоалетната чиния, пише „Дейли мейл“. Експерти от Съвета по здравеопазване във Великобритания препоръчват всички хавлии, кърпи и гъби да се перат при температура над 60 градуса за дезинфекция. Някои експерти предлагат да сложим кухненската гъба в микровълнова печка, за да убием микробите.

Ако искаме да сме спокойни, че почистваме наистина повърхностите в кухнята, трябва да използваме антибактериални кърпички и подходящи средства за почистване на работните повърхности. Мислете и за ръцете – основният път на предаване на опасни микроби в процеса на приготвянето на храната. Внимавайте кога какви продукти обработвате и мийте по-често ръцете със сапун и вода, съветват експертите.

Само в един квадратен инч (2,5 кв. см) от кухненската гъба живеят около 10 милиона бактерии. А в парцала –има поне един милион бактерии. Според д-р Aрмс Чарлз, професор по микробиология от Университета на Аризона, тоалетната всъщност е едно от най-чистите места в дома, колкото и странно да звучи.

В много жилища могат да бъдат намерени бактериите кампилобактер. Те предизвикват парализа и активно да се размножават в кухненските гъби. Патогенът причинява синдром на Гилен-Бар – хората губят способността си да се движат.

В проучване били взети проби от 180 къщи в Австралия, Канада, Германия, Индия, Малайзия, Саудитска Арабия, Южна Африка, САЩ и Великобритания. Анализът показал, че: 70% от уплътнителите на ваната в банята са опасни. Вътрешността на хладилника се класирала на второ място по брой патогенни организми – над 40% от домовете не издържали тестове за чистота, защото показали изобилие от бактерии и гъбички.

36% от кухненските кърпи не се провалили на тестовете. Най-чистото място се оказали детските сгъваеми столчета (неуспешен тест само при 6% от тях). Всяка пета салфетка от плат също се оказала замърсена с патогени, много от които се предават чрез изпражненията.

Най-мръсните хладилници се оказали в Саудитска Арабия (в 95% от случаите имало някакво наличие на бактерии E.coli). В Южна Африка най-високото ниво на бактериално замърсяване било установено в уплътнителя на ваната (две трети съдържат опасни нива на E.coli, а 40% – гъбички).

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кухненската гъба е най-мръсното нещо в жилището беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *