четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика4 ранни симптоми на деменция преди загубата на памет

4 ранни симптоми на деменция преди загубата на памет

Двигателните умения са ключ към здравето на мозъка. Деменцията ще засегне над 150 милиона души до 2050 г., сочи проучване. Състоянието не може да се лекува, но съвременната медицина може да спре или поне забави развитието му. За това е важно то да се открие рано, пише сайтът News-air.com.

Когато се говори за симптоми при деменция, обикновено се споменават проблемите с паметта. Трудното запомняне на скорошни събития често са първият различим признак на деменция. Според невролога д-р Александра Алехина обаче най-ранните издайнически симптоми могат да са двигателни проблеми и някои физически признаци.

Физически симптоми преди загубата на памет

„В някои случаи физическите симптоми могат да се появят и преди загубата на памет при деменция“, допълва неврологът.

Ето ранни признаци, за които трябва да следите:

  • Нестабилна походка;
  • Непохватност;
  • Трудности с координацията;
  • Тремор или скованост на крайниците.

Въпреки че тези симптоми могат да бъдат тревожни, лекарят отбеляза, че физическите симптоми са по-често свързани с определени видове деменция, като например болестта на Паркинсон.

В допълнение отделните хора преживяват деменцията по различен начин. Това води до разлика в проявата и задълбочаването на симптомите.

Затруднения при четене и писане може да се дължат на деменция

„Въпреки това, ако забележите някой от тези ранни признаци в себе си или в любим човек, важно е да се консултирате с лекар за задълбочена оценка. Ранното откриване и намеса може да помогне за справяне със симптомите и да осигури необходимата подкрепа,“ подчертава д-р Алехина.

Затруднения със зрението може също да подскаже за деменция, още преди проблемите с паметта да станат очевидни.

Трудност при четене или писане. Деменцията може да доведе до проблеми с разбирането при четене, съгласуваното писане или разбирането на цифри и букви.

Зрителни халюцинации. Някои хора с болестта на Алцхаймер могат да изпитат зрителни халюцинации (вижте неща, които не съществуват).

Как да намалите риска от деменция

Има фактори, върху които не може да влияем. Такива са възраст, наследственост. Други обаче могат лесно да бъдат променени. Храненето е на първо място. Както при всяка здравословна диета, намалете приема на наситени мазнини, сол и захар и увеличете приема на фибри (пресни плодове и зеленчуци).

Алкохолът и пушенето могат да ускорят прогреса на всяко заболяване, затова помислете за отказване или намаляване на алкохола. Много важно е човек да остане физически активен до преклонна възраст. Извършването на поне 150 минути аеробна дейност с умерена интензивност всяка седмица, като бързо ходене, колоездене или танци, също може да помогне.

„Старайте се да седите по-малко, ставайте и се движете редовно“, добавя д-р Алехина.

Някои проучвания показват, че пиенето на кафе, изучаването на чужди езици и спазването на добре балансирана диета също могат да помогнат за забавяне на появата на деменция.

Източник News-air.com

Снимка: Image by Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -