събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЗащо е важно всяко дете преди училище да бъде прегледано от очен...

Защо е важно всяко дете преди училище да бъде прегледано от очен лекар?

Всяко дете трябва да бъде прегледано от очен лекар преди да тръгне на училище. Това сподели офталмологът д-р Александър Оскар от Александровска болница в профила си във фейсбук. Разказва и историята на малкия Никола (на снимката заедно с д-р Оскар и с майка си).

„Никола е един от любимите ми примери. Запознах се с него преди година, когато дойде на профилактичен преглед. При прегледа установихме кривене на очите към носа (конвергентен страбизъм), за което той трябваше да носи очила с призми, които му помогната да развие бинокулярно си зрение (способността на мозъка да възприема едновременно образите от двете очи). Днес, Никола вижда прекрасно с двете очи поотделно и заедно и си носи с удоволствие очилата“, разказва д-р Оскар.

А защо е важно децата да бъдат консултирани от най-ранна детска възраст, защото зрението се развива постепенно след раждането, като този процес продължава с различна интензивност до около 10 годишна възраст. Ако детето има проблем, който се диагностицира навреме, преди да е възпрепятствал развитието на нормалното зрение, няма да има негативни последствия. И обратно, ако закъснеем с диагностицирането на очния проблем и например, ако го установим след 10 годишна възраст, почти нищо не може да се направи, подчертава д-р Оскар.

Затова препоръчваме, в случай, че родителите нямат оплаквания от страна на зрението и очите на децата, да направят първия преглед между 6 и 12 месеца след раждането. Ако всичко е наред, следващият препоръчителен преглед е на възраст 3-3,5 години и след това преди да започне училище.

Децата не са умалени възрастни и много често не споделят проблемите, които имат, което подвежда родителите да смятат, че всичко е наред.

Източник: Страницата на д-р Александър Оскар във фейсбук

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -