сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРомантичната връзка укрепва психиката

Романтичната връзка укрепва психиката

Любовта ще спаси света! Буквално. Романтичната връзка е балсам и опора за психиката на човека, убедени са учени от университетите на Йена и Касел. Те подпомагат развитието на личността, предаде „Нюзру“. Специалистите изследвали как влияят романтичните отношения на невротичността.

Ако показателите за невротичност са високи, човекът страда от тревожност и е раздразнителен. Повишава се рискът от депресии и се намалява самооценката му. Доминира недоволство от личния живот. В продължение на девет месеца специалистите са проследявали поведението на 245 двойки на възраст 18-30 години. Те са оценявали доколко всеки човек от групата е невротизиран и каква е удовлетвореност на отделните личности.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Благодарността е най-важна за щастливия брак 
4 витамина за добър сексуален живот
Жените са по-склонни да се влюбят след секс 
Жените си падали най-много по кариеристи 

Доброволците е трябвало също да анализират сценарии на житейски ситуации от гледна точка на значимостта им за отношенията. Установено е било, че хората с висока степен на невротизация са възприемали околния свят по особен начин. Те са реагирали по-остро на отрицателните стимули и по-често са интерпретирали двусмислените ситуации в негативна светлина.

Нещата се променяли, когато хората се ангажирали с романтична връзка. Ефектът бил постиган благодарение на това, че партньорите взаимно се подкрепяли. Положителните емоции и опитът от общуването с любим човек положително са променяли когнитивните позиции, отразяващи се на възприемането на света. От всичко това става ясно, че любовта е „лек“ срещу песимизма както при мъжете, така и при жените. Тя помага по-лесно да бъдат преодолявани житейските предизвикателства.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -