Благодарността е най-важна за щастливия брак

PRINT
целувка двойка

Изненадващо се оказа, че не любовта, а благодарността е по-важна за успешния брак, разкри проучване на Университета на Калифорния в Бъркли, продължило девет месеца. Именно признателността към усилията на другия партньор е състояние да направи така, че всяка кавга да изглежда маловажна. За да опазят благодарността си жива, съпрузите трябва да я изричат по-често на глас.

До заключенията си учените стигнали, след като анализирали отношенията на 50 двойки. Всеки от съпрузите по бил помолен да попълни въпросник, и в допълнение – да води дневник. Всеки ден стотици мъже и жени, които се съгласили да участват в експеримента, записвали своите мисли за това, доколко ценят своя партньор и дали според тях това е взаимно. Възрастта им била в доста широки граници – от 18 до 60 години, а стажът им в брачните отношения бил средно около 15 месеца.

Резултатите от експеримента били до известна степен предвидими. Експертите потвърдили нещо, което се знаело и преди от психологията – че етапът на любовта, заради която се сключват повечето бракове, минава бързо. По-нататък успехът на брака зависел не толкова от любовта, колкото от желанието на съпрузите да вършат добри дела един за друг и да бъдат благодарни за тях. Огромно влияние върху отношенията на съпрузите оказвала елементарната учтивост. Колкото по-често изричате думата „благодаря“, толкова по-големи са вашите шансове за силен и щастлив брак.

Онези двойки в пилотното проучване, които при всяка възможност изразявали признателността си един към друг, успели значително да укрепят връзката си. А при другите, на които не им хрумвало да си благодарят за всекидневните жестове и грижи, отношенията охладнявали.

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Благодарността е най-важна за щастливия брак беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *