петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБлагодарността е най-важна за щастливия брак

Благодарността е най-важна за щастливия брак

Изненадващо се оказа, че не любовта, а благодарността е по-важна за успешния брак, разкри проучване на Университета на Калифорния в Бъркли, продължило девет месеца. Именно признателността към усилията на другия партньор е състояние да направи така, че всяка кавга да изглежда маловажна. За да опазят благодарността си жива, съпрузите трябва да я изричат по-често на глас.

До заключенията си учените стигнали, след като анализирали отношенията на 50 двойки. Всеки от съпрузите по бил помолен да попълни въпросник, и в допълнение – да води дневник. Всеки ден стотици мъже и жени, които се съгласили да участват в експеримента, записвали своите мисли за това, доколко ценят своя партньор и дали според тях това е взаимно. Възрастта им била в доста широки граници – от 18 до 60 години, а стажът им в брачните отношения бил средно около 15 месеца.

Резултатите от експеримента били до известна степен предвидими. Експертите потвърдили нещо, което се знаело и преди от психологията – че етапът на любовта, заради която се сключват повечето бракове, минава бързо. По-нататък успехът на брака зависел не толкова от любовта, колкото от желанието на съпрузите да вършат добри дела един за друг и да бъдат благодарни за тях. Огромно влияние върху отношенията на съпрузите оказвала елементарната учтивост. Колкото по-често изричате думата „благодаря“, толкова по-големи са вашите шансове за силен и щастлив брак.

Онези двойки в пилотното проучване, които при всяка възможност изразявали признателността си един към друг, успели значително да укрепят връзката си. А при другите, на които не им хрумвало да си благодарят за всекидневните жестове и грижи, отношенията охладнявали.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -