сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНе само лошата хигиена е причина за пародонтоза, виновни са и гените

Не само лошата хигиена е причина за пародонтоза, виновни са и гените

Пародонтозата (пародонтит) е инфекциозно заболяване, което засяга венците и целия зъбоподдържащ апарат. Тъй като са намесени и бактерии, досега се смяташе, че вина за болестта има основно лошата хигиена и рядкото ходене на зъболекар.

Сега обаче се оказва, че гените оказват много по-голямо влияние за възникването на пародонтозата. Така тя може да възникне независимо от другите рискови фактори като пушене, възраст или лоша хигиена. Изводите са от ново голямо проучване за генетиката на това заболяване. Учените са международен екип под ръководството на експерти от болницата „Шарите“ в Берлин. Те идентифицирали определени ДНК секвенции, свързани с възникването на различни форми на пародонтозата.

Те открили най-малко в два района на гените силна асоциация с развитието на болестта. Резултатите от проучването са публикувани в специализираното списание „Хуманна молекулярна генетика“ (Human Molecular Genetics).

Пародонтозата е често срещано инфекциозно заболяване, предизвикано от бактерии

Смята се, че по-тежките форми засягат около 11% от възрастното население по света. Пародонтозата е комплексно заболяване, защото е комбинация между индивидуална обремененост, влияние на микрофлората в устата, пушене и хранене. Влияе се и от други болести като диабет например. Реакцията на организма на тези фактори се регулира от индивидуалните генетични особености.

Учените сега под ръководството на проф. Арне Шефер установили връзка между разлика в ДНК секвенциите и появата на пародонтоза в тежка или хронична форма при няколко хиляди пациенти. Проучването GWAS включило хора от цял свят. Гените на болните били сравнени с тези на здрави хора.

Проследени са милиони ДНК секвенции, които са разпределени по целия геном. Сравнена е честотата на идентифицираните като рискови ДНК секвенции при здрави и болни хора.

Така открили две области в гените, които се свързват с повишен риск от различни прояви на пародонтит. Една от тях е отговорна за синтеза на антимикробни пептиди, които се произвеждат в специални имунни клетки. Тези имунни клетки – неутрофилни гранулоцити са част от вродените отбранителни сили и служат за идентифициране и разрушаване на микроорганизми. Втората генна област (Siglec-5), която е идентифицирана сега, потиска активирането на тези имунни клетки. Резултатите сочат, че различните форми на пародонтит имат обща генетична основа, обощава проф. Шефер.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -