събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМожем да отслабваме и докато спим!

Можем да отслабваме и докато спим!

Можем да отслабнем докато спим! А тайната се крие в здравословния баланс на чревната микрофлора, пише The Daily Mail. Това означава, че негативни промени в микрофлората водят до увеличаване на теглото. Тези открития бяха направени случайно по време на изследвания на ефектите на рисперидон – антипсихотично лекарство, което води до увеличаване на теглото.

Авторът на изследването д-р Джон Кърби подчертава, че бактериите са отговорни за това дали тялото изгаря калории, докато спим. Например опити с гризачи показали, че те качват тегло след употреба на рисперидон, защото лекарството води до промени в състава на бактериите в червата.  Мишките качили почти 10% от телесното си тегло само за два месеца. Анализът доказал, че лекарството значително променя флората при гризачите. Модифицираните микроорганизми са причината да намалее скоростта на метаболизма, което води до увеличаване на теглото.

По-подробен анализ не открил никакви промени при аеробния метаболизъм (зависим от кислорода) при гризачите, третирани с рисперидон. Затова пък бил отбелязан съществен спад в анаеробния метаболизъм с около 16%. Казано с прости думи, това е равно на консумацията на 13 кг мазнини всяка година или един чийзбургер всеки ден.

Учените смятат, че след като са открили една от причините за забавения метболизъм, ще разработят нови подходи за третиране на наднорменото тегло. С правилния баланс на бактериите в червата човек ще гори повече калории дори и когато спи, обобщават експертите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -