четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКачваме килограми, защото костите растат на ширина

Качваме килограми, защото костите растат на ширина

С напредването на годините става все по-трудно да се поддържа слабата фигура, която на младини приемахме за даденост. „Защо не мога да отслабна?“, се питат мнозина. Много хора поддържат здравословен живот, спортуват и се хранят правилно, но въпреки това килограмите растат. За това си има причина – костите продължават да растат, но не на дължина, а на ширина.

Проучванията показват, че растежът на човешките кости не се забавя дори и след достигане на зрелостта, както се мислеше досега. След достигане на пределната височина на около 20-годишна възраст обаче те растат по специален начин, пише RuNews24. Именно този фактор може да обясни промяната на фигурата към по-масивни форми, въпреки балансираното хранене и упражненията. Разбира се, хормоналните промени и менопаузата при жените също допринасят за нежеланото напълняване.

Изводите за особения растеж на костите и влиянието им върху теглото на средна възраст са въз основа на наблюденията на 246 души. Заради растежа на костите човек може да качва по 500 г на година само поради тази причина независимо от начина на живот, допълват учените.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -