Бактерии в червата вдигат риска от диабет

PRINT
рак на дебелото черво

Чревната микрофлора или съставът на бактериите в дебелото черво оказват влияние за появата на диабет тип 2, твърдят руски специалисти от Лабораторията за изследвания на Изследователския институт по физико-химическа медицина, предаде сайтът Вести.ру. Експертите проверили теорията си, като анализирали състава на микрофлората на дебелото черво при 92 души. Сред тях имало 20 пациенти с диабет и 48 здрави без никакви хронични заболявания. Имало и 24 със симптоми на метаболитни проблеми, които влизали в категорияга на предиабет.

Учените разчели ДНК на бактериите, открити в червата. Данните били сравнени с наличието на диабет и нивата на кръвната захар. Отбелязали и какво ядат хората. Направило впечатление, че колкото по-близо до диабета бил един човек, толкова по-голяма била концентрацията в червата му на три специфични бактерии – Blautia, Serratia и Akkermansia. Тези бактерии съществуват и при здравите хора, но при предиабет и диабет концентрацията им се увеличава значително.

Има и още един интересен извод, който показва колко е важно да се храним правилно. Високото ниво на бифидобактерии, което се дължи на редовен прием на фибри, се свързва с добро здраве. Това означава да ядем повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Доброто хранене води до превес на полезните бактерии, което пък ни пази здрави!

Новото проучване е поредното доказателство за връзката между баланса на някои видове бактерии, обмяната на веществата и навиците на хранене. Според учените микроорганизмите влияят върху риска от развиване на диабет, защото имунната система ги възприема като агресия и реагира срещу тях.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Бактерии в червата вдигат риска от диабет беше последно модифицирана от: декември 16th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *