петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБактерии в червата вдигат риска от диабет

Бактерии в червата вдигат риска от диабет

Чревната микрофлора или съставът на бактериите в дебелото черво оказват влияние за появата на диабет тип 2, твърдят руски специалисти от Лабораторията за изследвания на Изследователския институт по физико-химическа медицина, предаде сайтът Вести.ру. Експертите проверили теорията си, като анализирали състава на микрофлората на дебелото черво при 92 души. Сред тях имало 20 пациенти с диабет и 48 здрави без никакви хронични заболявания. Имало и 24 със симптоми на метаболитни проблеми, които влизали в категорияга на предиабет.

Учените разчели ДНК на бактериите, открити в червата. Данните били сравнени с наличието на диабет и нивата на кръвната захар. Отбелязали и какво ядат хората. Направило впечатление, че колкото по-близо до диабета бил един човек, толкова по-голяма била концентрацията в червата му на три специфични бактерии – Blautia, Serratia и Akkermansia. Тези бактерии съществуват и при здравите хора, но при предиабет и диабет концентрацията им се увеличава значително.

Има и още един интересен извод, който показва колко е важно да се храним правилно. Високото ниво на бифидобактерии, което се дължи на редовен прием на фибри, се свързва с добро здраве. Това означава да ядем повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Доброто хранене води до превес на полезните бактерии, което пък ни пази здрави!

Новото проучване е поредното доказателство за връзката между баланса на някои видове бактерии, обмяната на веществата и навиците на хранене. Според учените микроорганизмите влияят върху риска от развиване на диабет, защото имунната система ги възприема като агресия и реагира срещу тях.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -