вторник, 18 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМасово бъркат старческото треперене с паркинсон

Масово бъркат старческото треперене с паркинсон

Възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на Паркинсоновата болест, съобщиха невролози.

По обобщени данни у нас има близо 15 000 пациенти с Паркинсонова болест, 10% от тях са в напреднал стадий на заболяването. Някои от потърсилите ни се оказаха силно притеснени без основание, отбелязват невролозите. Те поясниха, че са се сблъскали с една често срещана заблуда, при която възрастни болни приемат старческото треперене на ръцете като симптом на Паркинсоновата болест.

Усилията в посока на по-добра информираност на обществото трябва да продължат, категорични са невролозите. Важно е да се знае, че някои нетипични симптоми като намаляване силата на гласа, загуба на обоняние, промени в почерка, причерняване и загуба на равновесие при рязко ставане могат да бъдат насочващ симптом, допълниха още те. Ако имате съмнение, че развивате Паркинсонова болест, не се колебайте да потърсите личния си лекар или невролога, посъветваха те.

Организаторите на кампанията „Национална организация на хора болни от късен Паркинсон“ и „Сдружение за достоен живот на паркинсониците в България“ са разработили 10 признака по-малко известни симптома на болест на Паркинсон, за да помогнат на хората по-лесно да разпознават симптомите.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -