четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБезплатни прегледи за високо кръвно и бъбреци на 17 май

Безплатни прегледи за високо кръвно и бъбреци на 17 май

Един от  4-5 българи е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. Това съобщава проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония, по повод Световния ден за борба с високото кръвно, който традиционно се отбелязва на 17 май. За изминалата 2015 г. броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК надхвърля 1,2 млн. души, но има и такива, които не ползват предписването им по Здравна каса.

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм. Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести, поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

Тази година фокус са бъбречните заболявания, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения. По данни на Българското нефрологично дружество, хроничното бъбречно заболяване /ХБЗ/ има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока – около 12%. Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет – в 35% от случите, на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония – около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания, освен тези характерни за високото кръвно налягане. В резултат бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

В Световния ден на хипертонията 17 май, за десета поредна година у нас ще се проведе Национална кампания, организирана от Българската лига по хипертония в партньорство с Българското нефрологично дружество, Българският червен кръст, Microlife България и Асоциацията на студентите медици в България.

На 17 май 2016г., от 10 до 16ч., в единадесет града от страната БЛХ традиционно ще проведе кампанията на открито под мотото “НОРМАЛНОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – ЗДРАВЕ ЗА БЪБРЕЦИТЕ“. На публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще бъдат консултирани безплатно за проблеми, свързани с хипертонията и бъбречните заболявания, ще се правят безплатни измервания на тегло, талия и кръвно налягане с медицинска техника A200 Afib Microlife, която по време на измерването засича наличие на предсърдно мъждене – най – опасната аритмия, предизвикваща друго тежко усложнение – мозъчен инсулт.

17 май, вторник, 10-16 ч.

 • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика), Южен парк III (голямата поляна, вход от бул. „Гоце Делчев”)
 • Пловдив – площад Централен (от западната страна, срещу Централна поща)
 • Благоевград – ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата)
 • Стара Загора – Централен парк “5 ОКТОМВРИ” (до фонтаните)
 • Бургас – ул. „Александровска”, пред сградата на Общината
 • Варна – вход Морска градина (от страната на Икономически университет)
 • Русе – площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
 • Плевен – площад „Възраждане” до фонтаните, Община Плевен
 • Кърджали– площадчето на Москва срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров
 • Хасково – пешеходна зона между Общински и Областен съвет
 • Добрич – бул. „25-ти септември“, пред бившата сладкарница „Ропотамо“

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -