вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПричината за паркинсон е в червата?

Причината за паркинсон е в червата?

Нова теория сочи, че паркинсон може да започва като болестен процес в червата. Заболяването е нелечимо, но симптомите вече могат да се овладеят, така че засегнатият да живее без осезаеми затруднения, казва д-р Волфганг Ортел, бивш директор на Клиниката по неврология към Университета в Марбург. Първите симптоми на паркинсон често са забавяне на определени движения (брадикинеза), треперене на ръцете в покой (тремор). Към основните 4 симптома на болестта спадат още мускулна скованост (ригор) и смущения в походката и стойката. Болният се привежда все повече напред, ръцете не се движат в синхрон с тялото, а походката става ситна, бавна и дори провлачена.

Причина за симптомите са разрушителни процеси в тъмно оцветените клетки на т.нар. субстанция нигра в междинния мозък. Те загубват способността си да произвеждат допамин, който служи за предаване на важни нервни сигнали за движения на тялото. Измирането на нервните клетки може да продължи незабелязано десетилетия. Моторните симптоми се появяват, когато се отделят едва 40% от обичайното количество допамин., казва неврологът д-р Ортел. Тъмните клетки са останали много по-малко. Останалите клетки работят здраво и дълго време успяват да компенсират загубата.

Има един ранен сигнал, който може да се появи десетилетия преди диагнозата. Сънища с насилие в рем-фазата на съня, когато спящият е с активна моторика, посочва д-р Ортел. При здравите моториката по време на съня в рем-фазата е потисната. При застрашените обаче хората преживяват страшни събития, крещят, борят се с виртуални нападатели, нараняват другите или себе си. Над 85% от хората с такова смущение развиват паркинсон след 15-20 г. Друг типичен предвестник на болестта е смущенията в усещането за миризми.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Възможно е алцхаймер и паркинсон да се предават по кръвен път 
Канелата забавя уврежданията при паркинсон 
Разработват 37 нови лекарства за паркинсон 

Диагнозата се поставя въз основа на симптомите и реакцията към L-Dopa – предшественик на допамина. Няма лабораторен тест за паркинсон. Дълго време терапията е била възможна само за моторните смущения, вече се придава значение и на немоторните симптоми.

Причините за паркинсон още не са напълно изяснени. Обсъждат се фактори, свързани с храненето и движението. При малък процент от хората има наследствен фактор. Смята се, че има значение и контактът с пестициди. Във Франция паркинсон се смята за професионална болест сред селските стопани. Най-новата теория е обаче, че причините за болестта може да са в червата. Там се образували разрушителни протеинови вериги покрай свързани нервни клетки. Те тръгват от отделните клетки в нервната система на червата през костния мозък в гръбначния стълб и стигат до субстанция нигра. Подобен път на пренасяне е доказан при експерименти с мишки, които получили доза пестициди.

Пестицидът карал протеина α-Synuclein да се слепва в червата. Тази мутирала форма на протеина се предава от една на друга нервна клетка подобно на погрешно сгънатите приони при болестта на Кройцфелд-Якоб. Субстанции и процеси, които произвеждат свободни радикали могат да действат по подобен начин. Тази теория се подкрепя от опити, при които в мозъка на пациенти с паркинсон е присадена ембрионална тъкан. След смъртта им било установено, че младата тъкан е приела качествата на болните клетки. Типичните промени очевидно се предават от клетка на клетка. Любопитното е, че слепвания на клетки заради протеина α-Synuclein се откриват и в кожата, съобщават учени от Университета на Вюрцбюрг. Те смятат, че скоро може да бъде разработен ранен тест за паркинсон на тази основа, а защо не и лекарство, което да спира верижната реакция в организма.

Източник: Die Welt

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -